Home

     

ИЗКАЧВАНЕ ПЪРВЕНЕЦА НА ШИРОКА ПЛАНИНА – ВРЪХ ТИПЧЕН И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СКАЛНИ ОБЕКТИ

3 и 4   Декември /Събота и Неделя/

 

 

Една успоредна на главното Старопланинско било предпланина на Балкана в Северозападна България, скрила неподозирани красоти !

 

3.12 /Събота/    Тръгване от Руски п-к в София в 8,00ч с придружаващ транспорт. През Петрохан и Берковица достигаме село Превала. Оттук тръгваме пеша и изкачваме първенеца на планинката – връх Типчен /941м/, за 2,30-3 часа. Тук правим късен обяд с наша храна. Обратно до Превала и с транспорта се придвижваме до семейния хотел в махала Фалковец, където вечеряме и нощуваме.

4.12 /Неделя/    С придружаващия ни транспорт се придвижваме до село Средогрив. Оттук тръгваме пеша и посещаваме района на скалистите обекти Посерков камък, Плоски връх и др. Обратно до транспорта и отпътуване за София, където пристигаме до 19,00ч.

 

ЦЕНА: 80 лв за водач /всичките му разходи + хонорара/

 

Всички останали разходи за: придружаващ транспорт, нощувка в семеен хотел и планинска застраховка, възлизат на около: 60 лв.

Екипировка: зимна – трекинг обувки, зимни яке и панталон, ръкавици, шапка, щеки, челник, слънчеви очила и т.н. Да се носи храна за два обяда.

Записване: ЕГН /които нямат планинска застраховка/, GSM и 3-те имена до запълване на групата. Заплащане на сборния пункт.

Минимум 6 участника.

Трудност: няма технически трудности и преходите не са много дълги.

 

     

ДУПЕВИЦА – РАЙЛОВО ГРАДИЩЕ

10   Декември /Събота/

 

Един прекрасен еднодневен преход между двата най-лични върха на близката до София Люлин планина !

 

 

10.12 /Събота/    Сборен пункт в 8,00ч на последната спирка на трамвай № 5 в Княжево. Оттам хващаме градски автобус № 59 и слизаме на спирка Черния кос. Оттук навлизаме в Люлин планина. През Ловджийската чешма и Ловния заслон, за 2 часа се изкачваме до първенеца на планината – връх Дупевица /1257мнв/. Гледката си заслужава усилията ! Следва продължително спускане и накрая минаваме над тунела на магистрала „Люлин“ при Бучинския проход. Покрай недовършената ловна хижа излизаме пак на главното било на планината и продължаваме по него на Запад. През връх Голата могила достигаме най-обгледния Люлински връх – Райлово градище. Уроците по география за Западна България трябва да се преподават оттук... Слизаме до отдавна изоставената 3-етажна постройка на бившата хижа Люлин и след още едно, не много дълго слизане, сме пред портите на Дивотинския манастир. Разглеждаме го и за 1 час пеша завършваме днешния преход в кв. Михайлово на град Банкя. Всичко пеша за деня около 7 часа. С градски автобус № 48 се придвижваме до метростанция „Сливница“ в София.

 

ЦЕНА: 35 лв – хонорарът на водача

 

Екипировка: като за ниска българска планина зимно време - зимни трекинг обувки, студо устойчиви яке и панталон, полар, зимна шапка, ръкавици, челно осветление, дрехи за преобличане, телескопични щеки. Храна за един обяд.

Записване: 3-те имена, GSM и ЕГН /които нямат планинска застраховка/.

Трудност: няма технически трудности, но преходът продължава 7-8 часа.

Минимум 6 участника.

 

     

ЕДНОДНЕВНО ИЗКАЧВАНЕ ПЪРВЕНЕЦА НА ЧЕПЪН ПЛАНИНА – ПЕТРОВСКИ КРЪСТ /1206м/

11  Декември /Неделя/

 

Чепън е един от малките и ниски планински масиви на България /предпланина на Балкана/, но заради своя карстов състав е известен като „Малкия Пирин”. Огряна от слънцето и гледана отдалеч, тя наистина прилича на именития си събрат !

 

 

11.12 /Неделя/    Тръгване в 8,00ч от Руски паметник в София с придружаващ транспорт. Достигане Драгоман, откъдето се продължава пеша. За около 5-6 часа всичко /отиване и връщане/ се достига първенеца на планинката връх Петровски кръст /1206м/, където се обядва с носена от нас храна и се слиза обратно до Драгоман. С транспорта отиваме до известното Драгоманско блато и му хвърляме по един поглед. Прибиране в София.

 

ЦЕНА: 40 лв /хонорарът и разходите на водача/

 

Останалите разходи като: придружаващ транспорт и планинска застраховка възлизат на около 20 лв

 

Екипировка: зимна като за ниска планина, но все пак – обувки, яке, ръкавици, шапка, щеки.

 

Записване: срещу ЕГН /които нямат планинска застраховка/, GSM и 3-те имена.Заплащане на сборния пункт.

 

Минимум 6 участника.

ю

 

     

ТРАДИЦИОННО ПРЕДКОЛЕДНО НА ХИЖА ОСОГОВО

17 и 18   Декември /Събота и Неделя/

 

Една прекрасна традиция с много празнично настроение, музика, песни, танци, подаръци, викторина и…с немного, но качествено ходене !!!

 

 

17.12 /Събота/    Тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 9,00ч. През Радомир и Кюстендил достигане хижа Осогово в едноименната планина. Още  същия ден ще направим лека разходка до хотел 3-те буки за по едно питие и обратно. Следва планинарска вечер с много музика, танци, предметна викторина и т.н. В хижата се продава за ядене и пиене.

 

18.12 /Неделя/    След масовото ставане от дълбок и здравословен сън, изкачваме връх Кюнека и се прибираме за обяд в хижата. Тръгваме с транспорта за София, но при село Богослов се отбиваме да видим уникалната гора от Секвоя-гигантея, голяма рядкост за нашите ширини.

 

 

ЦЕНА: 80 лв /за хонорара и разходите на водача/

 

Останалите разходи, като: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа, подаръци за викторината, планинска застраховка, организационни разходи възлизат на около 60 лв.

 

Екипировка: зимна - яке и панталони /студо и ветроустойчиви/, зимни трекинг обувки,  ръкавици, шапка, гети, челно осветление, сгъваеми щеки, дрехи за преобличане и др.

 

Записване: срещу трите имена, ЕГН /който няма планинска застраховка/, GSM, до запълване на групата.

 

Минимум 6 участника.

 

Трудност: и леко и трудно…

 

     

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО СВЕТИЛИЩЕТО НА АНАПУРНА В НЕПАЛСКИТЕ ХИМАЛАИ

22   АПРИЛ – 11   МАЙ  

 

Едно величествено кътче в сърцето на Хималаите ! Над него като в шпалир са подредени Хималайските гиганти Анапурна, Южна Анапурна /Моди пик/, Хинчули, Анапурна-3, Гангапурна, Фейнг, Рок ноар и прелестният Мачапучаре ! Чувството между тях е неописуемо…

 

 

22-23.04    Самолетни полети от София до Катманду. Трансфер от летището и настаняване в трекерски хотел в туристическия квартал „Тамел”.

24.04    Разглеждане някои от забележителностите на Катманду.

25.04    Със самолет: Катманду – Похара. С придружаващ микробус: Похара – Биретанти /1025м/. Настаняване в трекерска лоджа.

26.04    Пеша от Биретанти до Гандрунг /1940м/ за около 6 часа. Лоджа.

27.04    Гандрунг – Чомрунг /2170м/ за около 6 часа. Лоджа.

28.04    Чомрунг – Дован /2600м/ за около 6 часа. Лоджа.

29.04    Дован – Дерали /3230м/ за около 3 часа. Лоджа.

30.04    Дерали – Базов лагер на Мачапучре /3700м/ за 2-3 часа. Лоджа.

1.05    Мачапучре Базов л-р – Базов л-р на Анапурна /около 4200м/ за около 2 часа. Лоджа.

2.05    Престой на Базов л-р Анапурна.

3.05    Базов л-р Анапурна – Дован за около 6 часа. Лоджа.

4.05    Дован – Чомрунг за 5-6 часа. Лоджа.

5.05    Чомрунг – Гандрунг за около 5 часа. Лоджа.

6.05    Гандрунг – Биретанти за около 5 часа. Лоджа.

7.05    С придружаващ бус до Похара. Настаняване в хотел край езерото Фева.

8.05    Престой на езерото Фева.

9.05    Със самолет Похара – Катманду. Настаняване в същия хотел.

10.05    Сити-тур на Катманду.

11.05    Трансфер до летището и самолетни полети обратно до София.

 

ЦЕНА: 1000 лв - за водач /всичките му разходи, вкл. и хонорара/

Всички останали разходи за: самолет от София до Катманду и обратно, самолет от Катманду до Похара и обратно, вътрешен транспорт /трансфери от и до летището в Катманду, автобус за Сити тур в Катманду, микробус до Биретанти и от Биретанти,  таксита и т.н./, всички нощувки, носачи по трекинга, пермит за Нац.парк, медицинска застраховка, гранични такси, вход музеи възлизат на около 3290 лв. На летището в Катманду се вади Непалска виза и струва 50 $. За бакшиши са необходими също около 50 $.

 

 

Екипировка: като за висока българска планина зимно време, но без котки, пикел, прусек и т.н. За ниското – летни дрехи. Да се носи спален чувал.

 

Записване: най-късно до попълване на групата срещу цената и фотокопие от задграничния паспорт /валидност 6 месеца/ + 3 снимки и GSM за връзка.

 

Минимум 6 участника.

 

Трудност: средна, без технични участъци, с максимална височина 4200м и добра аклиматизация.

 

Водач: Евгений Динчев с близо 40-годишен опит в Хималаите !

 

 

Планинско водене в България, Балканите и далечни дестинации