top of page
  • Writer's pictureАнна Монова

ИЗКАЧВАНЕ ПЪРВЕНЦИТЕ НА ПЛАНИНИТЕ КЪРВАВ КАМЪК И ЦАРИЧКА – ВЪРХОВЕТЕ БИЛО И ОСТРИКА1   Юни   /Събота/   2024г

Updated: 5 days ago

ИЗКАЧВАНЕ ПЪРВЕНЦИТЕ НА ПЛАНИНИТЕ КЪРВАВ КАМЪК И ЦАРИЧКА – ВЪРХОВЕТЕ БИЛО И ОСТРИКА

1   Юни   /Събота/   2024г

 

И двата върха са на границата със Сърбия. Официално и двата са в планината Кървав камък, но неофициално, вторият е първенец на спорната Царичка планина.

 

1.06 /Събота/    Тръгване от Руски п-к в София с придружаващ транспорт в 7,00ч. През Трън и село Долна Мелна, достигаме началото на село Шипковица. Оттук тръгваме пеша и по билото на страничен рид се изкачваме на главното било на планината Кървав камък по което минава и държавната граница със Сърбия. Първоначално поемаме по билото /границата/ на Север и скоро сме на първенеца на планината връх Било /1737м/. Обратно по билото /границата/ до междинната Царичка планина и съответно до първенеца и връх Острика /1671м/. Отново на Север по билото /границата/ и слизане по същия маршрут до село Шипковица. Всичко пеша около 6 часа. Прибиране в София по светло.

    Участниците от Перник ги вземаме от града.

 

ЦЕНА: 40 лв – за разходите и хонорара на водача.

Останалите разходи за придружаващ транспорт възлизат на 35 лв.

 

Екипировка: яке и панталони /студо и ветроустойчиви/, трекинг обувки, ръкавици, шапка, челно осветление, сгъваеми щеки, вода, подсилки, храна за един обяд.

Записване: срещу 3-те имена, ЕГН и GSM за тези, които нямат планинска застраховка и 2-те имена + GSM за тези, които имат. Заплащане на място.

Минимум 6 участника.

Трудност: средна, става и за начинаещи.



bottom of page