top of page
  • Writer's pictureАнна Монова

ЕЖЕДНЕВНИ ТРЕКИНГ МАРШРУТИ В РАЙОНА НА ШАМОНИ 27ЮЛИ – 4АВГУСТ /Събота-Неделя/

Updated: Oct 4, 2023

ЕЖЕДНЕВНИ ТРЕКИНГ МАРШРУТИ В РАЙОНА НА ШАМОНИ И ОКОЛНОСТИТЕ МУ С НЕВЕРОЯТНИ ПАНОРАМИ КЪМ ПЪРВЕНЕЦА МОНБЛАН /4810м/ И НАЙ-ВИСОКАТА ЧАСТ НА АЛПИТЕ !

27ЮЛИ – 4АВГУСТ /Събота-Неделя/


Монблан и Шамони – родината на алпинизма !

Ще се правят с български професионален планински водач трекинг маршрути в средновисоката част /до 2500м.н.в./ на планината с връщане всеки ден в базата. Ще се ползва лифт в 2-те посоки за бързо излизане в красивите части на Савойските Алпи.



27.07 /Събота/ Тръгване с придружаващ транспорт от пл.”Руски паметник” в София в 6,00ч /сборен пункт в 5,30/. През Сърбия и Хърватска пристигане вечерта в град Постойна /Словения/. Нощувка в хостел.


28.07 /Неделя/ През Северна Италия и тунела Монблан, пристигане в Шамони /Франция/. Настаняване в пансион. Разглеждане на курорта. Свободно време.


29.07 /Понеделник/ С придружаващия транспорт трекинг групата достига селцето Ле Зуш. Оттам с кабинков лифт до Бел Вю и пеша до връх Прарион /около 2000м/, откъдето се открива невероятна панорама към Монблан и околните върхове. Слизане пеша до лифта и прибиране в Шамони с придружаващия транспорт.


30.07 /Вторник С придружаващия транспорт до Пра и оттам с лифт до станция Флежер. Пешеходен обиколен преход през Бялото езеро около 5-6 часа. Прибиране в Шамони по същия начин.


31.07 /Сряда/ С придружаващия транспорт до Льо Тур и после с лифт до станция Шармийон на високопланинското плато Балма. Пешеходен преход 5-6 часа, като се влиза в Швейцарска територия и се изкачва красивия връх Льо Кроа дьо фер /2343м/. Прибиране в Шамони по същия начин.


1.08 /Четвъртък/ Със зъбчатата железничка до последната гаричка Монтанвер, на близо 2000 мнв. Оттук се открива невероятна панорама към ледника Мер дьо глас, върховете Гранд Жорас, Дрю, Монт дьо Верт, Иглите на Шамони, Зъбът на Жан и др. Посещение на Ледената пещера. Преход до Льо Сигнал /2200м – панорамна точка/ по един път и слизане по друг, за около 3-4 часа. Разглеждане музея на минералите. Обратно с железничката до Шамони.


2.08 /Петък/ Свободен ден в Шамони с възможности за излизане с лифта до Егюи дьо Миди /3850м/, с лифта до Бреван /2550м/ и други интересни опции. Последна нощувка в Шамони.


3.08 /Събота/ По обратния път с придружаващия ни транспорта до Постойна, където се нощува в същия хостел.


4.08 /Неделя/ Прибиране в България късно вечерта.


ЦЕНА: 550 лв – за водач /всичките му разходи, вкл. и хонорара/


Всички останали разходи за:придружаващ транспорт, нощувки в хостел и пансион, вътрешен транспорт /лифтове, зъбчати железници, автобуси, влакове/, медицинска застраховка, възлизат на около 1440 лв.


Екипировка: като за висока българска планина лятно време – студо и ветроустойчиви яке и панталон, полар, 3-сезонни трекинг обувки, ръкавици, шапка за слънце и студ, сгъваеми щеки, челно осветление, против дъжд, дрехи за преобличане. Да се носи и шише за вода.


Записване: най-късно до края на Април срещу цената, GSM и фотокопие от ЛК.


Минимум 6 участника всичко.


Трудност: трекингите до 2500м не са трудни.



971 views
bottom of page