top of page
  • Writer's pictureАнна Монова

ПО НАЙ-ВИСОКИТЕ ВЪРХОВЕ НА РОДОПА17 и 18 ЮНИ /Събота и Неделя/

ПО НАЙ-ВИСОКИТЕ ВЪРХОВЕ НА РОДОПА

17 и 18 ЮНИ /Събота и Неделя/


Само за 2 дни ще „покорим“ 4 от най-високите върхове на Родопа планина, включително първенеца и подгласника му !


17.06 /Събота/ Тръгване от Руски п-к в София с придружаващ транспорт в 7,00ч. Към обяд пристигаме на хижа Перелик, където се настаняваме. Обядваме, почиваме малко и тръгваме пеша. За час и нещо сме при бариерата на военния обект, разположен на самия връх Голям Перелик /2191м/ - първенец на планината. Разбира се, не пускат до връхната точка, но и това ни стига... Обратно до хижата, но вместо да влезем в нея, хващаме в обратна посока и за около час сме на много рядко изкачвания връх Козуятак /Шилето/, висок 2108м. От съседния безименен двухилядник се откриват чудни гледки към най-красивия дял на Родопа ! Прибиране в хижата. Всичко пеша за деня 4-5 часа.


18.06 /Неделя/ Сутринта тръгваме пеша в 8,00ч и за около 3 часа сме на втория по височина връх на Родопа – Широколъшки Снежник /Карлъка, Орфей/ - 2188м.н.в. Това, всъщност, е и най-високата точка до която може да се стигне в планината. Гледката от него е на 360 градуса ! Изкачваме и близкия Шилестата чука, по-нисък само с 10-на метра... Обратно до хижа Перелик /всичко пеша за деня около 6-7 часа/ и отпътуване с придружаващия ни транспорт за София, където сме по светло.


ЦЕНА: 80 лв – за разходите и хонорара на водача.

Останалите разходи за придружаващ транспорт и нощувка възлизат на 75 лв.

Екипировка: пролетно-лятна, трекинг обувки, срещу дъжд, челно осветление, сгъваеми щеки, вода, подсилки.

Записване: срещу 3-те имена, ЕГН и GSM за тези, които нямат планинска застраховка и 2-те имена + GSM за тези, които имат. Заплащане на място.

Минимум 6 участника.

Трудност: средна, става и за начинаещи.bottom of page