top of page
  • Writer's pictureАлександър Тодоров

Културно пътешествие в Непал – пътепис

Да живееш в лотоса на своята Душа

(едно духовно пътешествие из мистичен Непал)

Истинското пътешествие е пътешествието на Духа.За пореден път отивам в Непал и като че ли беше за първи…. Търсих познати места,

но ги чувствах и усещах по новому.Което ме навежда на мисълта, че нещата се преживяват само по един път и никога не се повтарят!

Защото Духът се развива непрекъснато,и винаги интерпретира действитерността по нов начин….

НЕПАЛ…..толкова пъстър, различен, мистичен. Гостоприемен и самобитен…..Страна в която можеш едновременно да преживееш

всички годишни времена- от жаркото слънце на Лумбини,през снежните върхове на Еверест и Анапурните, до мекия и топъл климат на езерото Фева., тропика на джунглата…… всичко…. едновременно!

За мен Катманду е най- космополитния град, който съм виждала.

По неговите улици можеш да срешнеш хора буквално от целия свят.

И всички те имат една обща любов- Хималаите…. най-величествените планини в света!Всеки бърза да се екипира и тръгва на трекинг, сам или в група,с водач или с компас. А тук маршрутите са безброй….само да ти се ходи!

Туристическият квартал Тамел е най- приказното място, което можете да си представите…пъстри магазини пълни с изкушения, романтични ресторанти и разбира се нощните клубове,където можеш да чуеш жива музика от цял свят.

А какво да кажем за древните столици Бактапур и Патан-на повече от 1000 години-толкова величествени и самобитни, че остават завинаги в сърцето ти. Десетки ступи, пагоди и тибетски манастири допълват тази пъстра картина . Не случайно цялата долина на Катманду е под закрилата на Юнеско.

Кралската династия Гянендра , основана 1768 година , управлява Непал повече от 280 години,като има три столици Бактапур, Патан и Катманду.

Тук живее и живата богина Кумари,която е символ на Катманду,

При малко късмет може да се види на прозореца на нейния дворец.

Мистика и реалност,история и действителност се преплитет в пъстър калейдоскоп и се чудиш в приказка ли си попаднал или всичко се случва в действитерност.Добре ,че са фотоапаратите,да запечатат всеки момент.

Нашето пътешествие обаче имаше друга цел:

Да проследим пътя на Твореца!

А има ли по- голям Творец от Буда,показал пътя към Просветлението на света и по- подходящо място, от мястото на неговото раждане- Лумбини.

На пръв поглед Лумбини не впечатлява с нищо- равнина в близост до границата с Индия.След величествените Хималаи,равнината трудно можеше да задържи вниманието ни.

Но само на пръв поглед!

Сред мръсотията и мизерията( живота едва ли много се е променил от времето на Буда) сред бибиткането на клаксоните и шумотевицата на деня, изведнъж… аз усетих Енергията..

Толкова чиста,толкова светла,…толкова любяща,като че ли

бях на друга планета и дишах чист озон.

Една нежност и обич обгръщаше всичко наоколо, като че ли усмивката на Буда се усещаше във всяко цвете и всеки храст.

Като че ли си се завърнал у Дома след дълъг Път!

И толкова много лотоси-цъфтят навсякъда-в блатото, по пътя, в градините, навсякъде…Когато Мая Деви ражда Буда,под едно дърв( в древността жените са раждали прави!), той прави 7 крачки,и в стъпките му се раждат лотоси.

Дали е вярно , не знам, но на такова място си готов да повярваш всичко- защото си в приказен свят.

Огромният парк, където се намират останките на двореца на Сидхарта Гаутама ( знаем, че той е бил царски син,преди да стане Буда) е тих и спокоен.

Знаем, че той е бил царски син, Сидхарта Гаутама, и е живял приблизително между 563 и 483 г.пр.н.е в малката държава Капилавасту в днешен Непал.

Думата „Буда“ означава „пробуденият“, „просветленият”.

Видяхме и дървото Бодхи,под което Буда е получил Просветление.

В един момент си помислих, колко е хубаво, да получа тук благословия…

Влизам в първия храм, който ми се изпречва на пътя- този на Мая Деви.

Разглеждам склупторите…. и от една врата излиза будистки монах, насочво се право към мен и ме благославя! Исмихва ми се съзаклятнически и пак изчезва някъде. Оказа се, че е духовник с висок сан- Римпоче.( после го видях на един плакат).

Посланието му беше:

” Бъди майстор на себе си, бъди Светлината в своя живот.”

Колко познато ми звучи…. Като че ли това послание е преминало хилядолетията, за да достигне до нас с такава сила и истинност…..

В парка на Лумбини е направено нещо грандиозно.Всички страни в света, в които се изповядва будизъм са построили там свои манастири-кой от кой по- красиви и величествени.Общо са 32 засега, и продължават да строят.Трябваха ни 3 дни , за да ги разгледаме-разбира се имахме си и компания- пиявиците…

А изгривите бяха толкова зареждащи и обещаващи, че никак не ни се тръгваше.Бяхме пречистени, заредени.

Усещането беше, като че живеехме в Лотоса на своята Душа.

Душата ми ликуваше ,пееше, танцуваше…. А Буда се усмихваше от всяка статуя. Ние също…

Но ни очакваха още нови приключения.Националния парк Читван- сафари със слонове в джунглата.Разходка с лодка по реката- среща с крокодили, чапли, птици…

Сафарито в джунглата беше на гърба на слонове- пресрещахме носорог- търсихме го дълго, но накрая го открихме.Тя беше с малкото си и ние не осъзнавахме, че всъщност може да ни нападне, което слава богу не се случи.Сърни , елени, пауни- навсякъде кипи живот.

Абе обичам я тази джунгла……

А какво да кажа за друго култово място н Непал- Рохара,откъдето се разкрива великолепна гледка към Анапурните– верига от 8 хилядни върхове….Особено на изгрев слънце, целите облени в златна светлина.

И езерото Фева, потънало в утринна тишина.Две момичета от групата скочиха с делта планер( тандем) и разгледаха върховете… съвсем отблизо.

Преди да се приберем в Катманду, се качихме на Нагаркот ( 2000м)- малък планински курорт над Катманду. На изгрев слънце ( тук да ставаш в 5 часа е нормално) видяхме Еверест, облян в златни лъчи- като огромен къс самородно злато. Той като че ли ни поздрави.

Ние също го поздравихме , с няколко незабравими снимки….

И отново сме в Катманду– масажи, шопинг, подаръци, подреждане на багаж…. и много спомени. Нови приятелства…. като че ли не ни се тръгва!

Групата се бяхма сляли в едно- бяхме станали една обща Душа,

която преживя всичко това като на един Дъх.

Това бе едно пътешествие на чудесата,една наслада на сетивата,

една спонтанност на преживяванията,и екстаз на Душата!

И всичко това запечатахме дълбоко и завинаги

в Свещенното си Сърце!

Защото това беше едно пътуване към Себе си-към Истината в нас!

Благодаря ти Непал!Благодаря ти Буда!

03. 11. 2013

Меги Колева – център” Аюрведа- днес”

4 views

Recent Posts

See All

С И М В О Л Ъ Т Ф У Д Ж И Само преди минути самолетът се приземи след близо 11-часовия полет, а вече „летяхме” със скоростния влак към Токио. Откъде започна Токио, никой от нас не можеше да каже.

СРЕД ПЛАНИНСКИЯ МИР НА ЦЕНТРАЛНА ГЪРЦИЯ От години го бяхме замислили това пътешествие, но чак сега му дойде редът. Дълъг път по магистралата за Атина и накрая ни олекна като я напуснахме след Ламия. Н

ИЗ НЕБЕСНО ПЕРУ След 12-часовия полет от Европа стъпваме на Южноамериканска земя и то в далечния край, на Тихоокеанското крайбрежие – Лима. Бързо потъваме в шума и хаоса на 9-милионния мегаполис. Мака

bottom of page