top of page
  • Writer's pictureАнна Монова

ИЗ ПОТАЙНОСТИТЕ ОКОЛО СЕЛО СВЕЖЕН В СЪРНЕНА СРЕДНА ГОРА11 НОЕМВРИ /Събота/

Ще посетим както самото село с богато историческо минало и архитектурен паметник на културата, така и лобното място на националния герой Хаджи Димитър, тракийското светилище Яйцето на змеицата и китната едноименна хижа !


11.11 /Събота/ Тръгване от Руски п-к в София с придружаващ транспорт в 7,00ч. През Карлово и Домлян достигаме старинното селище, проточило се по двата бряга на едноименната река. Малко преди да влезем в него, обаче, спираме и за час пеша отиваме до лобното мвясто на легендарния войвода Х. Димитър. Покланяме се пред подвига му и обратно до транспорта. В селото хвърляме поглед на 100-те старинни къщи /до 350г/ и разглеждаме родната на полковник Серафимов, освободителят на Смолянския край, чийто подвиг е ознаменуван с величествения п-к на връх Средногорец в Родопите – Родопската Шипка ! Пеша за 1,30 – 2 часа до обновената хижа Свежен, където правим обедна почивка. По друг маршрут слизаме към селото и транспортът ни подвозва до началото на пътеката за тракийското светилище. За 15-на мин. пеша сме в района на светилището Яйцето на змеицата с прилежащите му артефакти. За около час слизаме пеша до село Свежен и отпътуваме за София, където, най-вероятно, сме по тъмно.


ЦЕНА: 40 лв – за разходите и хонорара на водача.

Останалите разходи за транспорта възлизат на още 35 лв.


Екипировка: есенна екипировка като за невисока българска планина – студо и ветроустойчиви яке и панталон, трекинг обувки, ръкавици, шапка, сгъваеми щеки, челно осветление, против дъжд, дрехи за преобличане, вода за пиене, подсилки.

Записване: срещу 3-те имена, ЕГН и GSM за тези, които нямат планинска застраховка и 2-те имена + GSM за тези, които имат. Заплащане на сборния пункт.

Минимум 6 участника.

Трудност: няма технически трудности, преходът е всичко около 6 часа.86 views
bottom of page