top of page
  • Writer's pictureАнна Монова

ИЗКАЧВАНЕ ПЪРВЕНЕЦА НА РУМЪНСКИТЕ КАРПАТИ – ВРЪХ МОЛДОВЯНУ /2544м/22 – 26 АВГУСТ /Вторник-Събота/

ИЗКАЧВАНЕ ПЪРВЕНЕЦА НА РУМЪНСКИТЕ КАРПАТИ – ВРЪХ МОЛДОВЯНУ /2544м/

22 – 26 АВГУСТ /Вторник-Събота/


Покрай изкачването на Молдовяну, ще се запознаем с най-високия и алпийски дял на Румънските Карпати – Фъгъраш. Около 50% е и вероятността да срещнем карпатски мечок...


22.08 /Вторник/ Тръгване от Руски п-к в София с придружаващ транспорт в 6,00ч. През Дунав-мост Видин-Калафат достигаме известния високопланински курорт Бъйля лак /над 2000м.н.в./, край едноименното езеро, на Трансфъгъришанската „магистрала“. Красотата е опияняваща ! Настаняваме се в едноименната хижа, която е, дефакто, хотел с 3 звезди !

23.08 /Сряда/ Рано сутринта, след включената закуска, тръгваме по централното било на Изток. Преходът ни е около 7 часа, като преминаването през Фереастра Змейлори /Прозореца на Змея/ изисква и елементарни технически умения. Достигаме кабана /хижа/ Подрагу, изходен пункт в планината за върха. Нощувка.

24.08 /Четвъртък/ Този ден не тръгваме много рано и спокойно за 3-3,30 часа стъпваме на гордото чело на Румънския първенец – Молдовяну /2544м/. Връщане обратно за около 3 часа до хижа Подрагу, където имаме втора нощувка.

25.08 /Петък/ Прибираме се обратно към Бъйля лак, но по друг маршрут, избягвайки Фереастра Змейлори и съкращавайки прехода с 1 час. Настаняваме се в същите стаи на хижата /стаите си ги запазваме за всичките 4 нощи и участници, които не искат да качват Молдовяну, а да се любуват на красотите около Бъйля лак, могат да останат и 4-те нощи !/.

26.08 /Събота/ На връщане минаваме през тунела над 2000м и спускаме на Юг, покрай големия язовир Видрару, където, най-вероятно, ще видим някой и друг карпатски мечок. По обратния път, пак през моста на Видин-Калафат, се прибираме късно вечерта в София.


ЦЕНА – 250 лв /за водач – всичките му разходи + хонорара/

Всички останали разходи за: придружаващ транспорт, 4 нощувки в хотел /със закуска/ и хижа, медицинска застраховка, възлиза на около 495 лв.

Екипировка: като за висока българска планина лятно време /топли, ветро и дъждоустойчиви дрехи, стабилни обувки, ръкавици, шапка зимна и лятна, щеки, челно осветление и т.н./.

Записване: срещу цената, GSM и фотокопие на ЛК до запълване на групата.

Минимум 6 участника.

Трудност: среднотрудни маршрути с технически сложности и преходи до 7 часа.203 views
bottom of page