top of page
  • Writer's pictureАнна Монова

ИЗКАЧВАНЕ ПЪРВЕНЕЦА НА БАЛКАНА – ВРЪХ БОТЕВ24 и 25 ЮНИ /Събота и Неделя/

ИЗКАЧВАНЕ ПЪРВЕНЕЦА НА БАЛКАНА – ВРЪХ БОТЕВ

24 и 25 ЮНИ /Събота и Неделя/


Легендарният връх Ботев /Юмрукчал, Фердинандов/ е като истински магнит за всяко планинарско сърце, любим връх и на водача на проявата !


24.06 /Събота/ Тръгване от Руски п-к в София с придружаващ транспорт в 7,00ч. Пристигане на паркинга в м. Мазането, под хижа Плевен. Още същия ден изкачване по кабела до заслон Ботев /който си е чудесна високопланинска хижа/ за около 5 часа и нощувка в него. В заслона се предлага храна и напитки.


25.06 /Неделя/ За около час изкачваме гордото чело на първенеца и се любуваме на панорамата, ако видимостта е добра. Подкрепяме се с нещо в чайната и поемаме надолу, но вече в Южна България. По прокараната в скалите Тарзанова пътека, достигаме хижа Рай, сгушена в пазвите на могъщия връх, под непристъпните Райски скали ! Тука окото няма насита – красотата е неземна и неописуема – истински Рай !!! Обядваме и колкото и да не ни се тръгва, очакват ни още около 3-3,30 часа до летовище Паниците, където е и транспортът ни. Ходенето ни този ден е около 8 часа всичко /с почивките/. През Калофер се прибираме в София по светло.


ЦЕНА: 90 лв – за разходите и хонорара на водача.

Останалите разходи за придружаващ транспорт и нощувка възлизат на 65 лв.

Екипировка: яке и панталони студо и ветроустойчиви, трекинг обувки, срещу дъжд, ръкавици, шапка за топло и студено, челно осветление, сгъваеми щеки, вода, подсилки.

Записване: срещу 3-те имена, ЕГН и GSM за тези, които нямат планинска застраховка и 2-те имена + GSM за тези, които имат. Заплащане на място.

Минимум 6 участника.

Трудност: сравнително труден маршрут. За добре подготвени и екипирани планинари.bottom of page