top of page
  • Writer's pictureАнна Монова

ИЗКАЧВАНЕ ПИРИНСКИ ВРЪХ - ДЕМИРКАПИЙСКИ ЧУКАР31 Август и 1 Септември   /Събота и Неделя/   2024г

Updated: Jun 7

ИЗКАЧВАНЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЯДКО ПОСЕЩАВАНИЯ ПИРИНСКИ ВРЪХ - ДЕМИРКАПИЙСКИ ЧУКАР

31 Август и 1 Септември   /Събота и Неделя/   2024г

 

Демиркапийският чукар е от онези Пирински върхове, към които не можеш да тръгнеш просто така...

 

31.08 /Събота/    Тръгване от Руски п-к в София с придружаващ транспорт в 8,00ч. През Предела и Добринище достигаме хижа Гоце Делчев, откъдето с лифт се изкачваме до хижа Безбог  /над 2200м.н.в./. Настаняваме се в малката уютна хижичка „Бай Славчо“, на самия бряг на Безбожкото езеро. Същия ден следобяд правиме преход до Плешивото езеро в Дисилишкия циркус /4-5 часа/.

 

1.09 /Неделя/    Тръгваме рано сутринта и покрай Попово езеро /най-голямото в Пирин/, навлизаме в Малкия Кралевдворски циркус на Самодивските езера. От него, в даден момент, се отделяме и изкачваме Демиркапийския чукар /2648м/ по западния му гребен. Теренът е сравнително труден, но внимателно и бавно се преодолява всичко. Връщането може да стане по обратния път или спускайки се под Демиркапийска порта. Водачът ще реши на място. Всичко 7-8 часа пеша. С лифта до хижа Г. Делчев и отпътуване за София, където сме най-късно до 21,00ч.

 

ЦЕНА: 90 лв – за разходите и хонорара на водача

Останалите разходи за придружаващ транспорт, лифт и нощувка, възлизат на 75 лв

Екипировка: яке и панталони /студо и ветроустойчиви/ трекинг обувки 3 сезонни, ръкавици, шапка за топло и студено, челно осветление, телескопични щеки, вода, подсилки, храна за 1 обяд и спален чувал /за нощувката в хижичката – няма да се носи на гръб !/

Записване: срещу 3-те имена, ЕГН и GSM за тези, които нямат планинска застраховка и 2-те имена + GSM за тези, които имат. Заплащане на място.

Минимум 6 участника.

Трудност: сравнително трудно /втория ден/.Comments


bottom of page