top of page
  • Writer's pictureАнна Монова

ИЗКАЧВАНЕ ЛИЧНИТЕ РИЛСКИ ВЪРХОВЕ ИРИЧЕК /2852м/ И ДЕНО /2790м/9 СЕПТЕМВРИ /Събота/

ИЗКАЧВАНЕ ЛИЧНИТЕ РИЛСКИ ВЪРХОВЕ ИРИЧЕК /2852м/ И ДЕНО /2790м/

9 СЕПТЕМВРИ /Събота/


Третият и петият по височина в Балканската Царица – Рила ! Иричек е и единственият рилски връх между 2800 и 2900 мнв !


9.09 /Събота/ Тръгване в 7,00ч от Руски п-к в София с придружаващ транспорт. През Самоков достигаме Боровец, откъдето с кабинковия лифт се изкачваме до Ястребец. Оттам пеша по хоризонтал за един час сме на хижа Мусала. Оттук по лятната пътека изкачваме до седловината между върховете Шатъра и Дено. В Южна посока достигаме връхната точка на мвасивния купол на Дено /2790м/, кръстен от радуилчани така, понеже с неговото огряване от слънцето идва и денят. Следва слизане на Юг, минаване над характерната скала Свинкса и възкачване на третия повисочина рилски връх – Иричек /2852м/. Около нас е най-високата част на Рила, на България и на Балканите ! Пред очите ни се редуват Малка Мусала /2902м/, баш Мусала /2925м/, Безименният /2792м/, Алеко /2713м/ и много, много още близки и по-далечни върхове ! Едно безкрайно, развълнувано планинско море...

Връщането ни до хижа Мусала ще стане покрай известната скала Свинкса и отново по хоризонтала до Ястребец. Всичко пеша за деня около 7-8 часа. С лифта се спускаме в Боровец и с придружаващия ни транспорт се прибираме в София по светло.


ЦЕНА: 50 лв – за хонорара и разходите на водача

Останалите разходи за придружаващ транспорт и лифт възлизат на 35 лв


Екипировка: като за висока българска планина лятно време - студо и ветроустойчиво горнище и долнище, против дъжд, ръкавици, шапка за топло и студено, трекинг обувки, челник, щеки, дрехи за преобличане. Да се носи малко храна или подсилки и вода. Да е прецизирана като тежест заради трудността на проявата.

Записване: срещу трите имена, ЕГН /ако нямате планинска здастраховка/ и GSM за връзка. Заплащане на сборния пункт.

Минимум 6 участника.

Трудност: без технически трудности, като преходът е 7-8 часа.


14 views
bottom of page