top of page
  • Writer's pictureАнна Монова

ЕКОПЪТЕКА „БЕЛИ ИСКЪР“ + ШИШМАНОВО КАЛЕ И СЕЛО ДОСПЕЙ В РИЛА21 ОКТОМВРИ /Събота/

Updated: Sep 26

Еднодневно приключение край буйните води на Бели Искър и леко потапяне в Историята !


21.10 /Събота/ Тръгване от Руски п-к в София с придружаващ транспорт в 8,00ч. През Самоков /закуска с топли мекици на Автогарата/ достигаме известното село Бели Искър на едноименната река. Няколко км след него е стартът на екопътека „Бели Искър“, наша цел за днес. Тръгваме пеша срещу течението на Белия Искър, любувайки се на танца на водата, попивайки с наслада песента на природата. Минаваме по дървени мостчета, наслаждаваме се на панорамите и всичко за 3 – 3,30 часа затваряме кръга там, откъдето започнахме.

С транспорта слизаме до селото и обядваме в някоя от известните му кръчми.

Следобед транспортът ни подвозва до изходния пункт за археологическите останки от предшественика на днешния Самоков – Шишманово кале. Придвижваме се пеша до тях и ги разглеждаме с любопитство, след което, също пеша се придвижваме до скътаното в полите на Лакатишка Рила селце Доспей. Още около 2 часа пеша. Тук ни чака нашият транспорт и се прибираме в София.


ЦЕНА: 40 лв – за разходите и хонорара на водача.

Останалите разходи за транспорта възлизат на още 25 лв.


Екипировка: есенна екипировка като за невисока българска планина – студо и ветроустойчиви яке и панталон, трекинг обувки, ръкавици, шапка, сгъваеми щеки, челно осветление, против дъжд, дрехи за преобличане, вода за пиене, подсилки.

Записване: срещу 3-те имена, ЕГН и GSM за тези, които нямат планинска застраховка и 2-те имена + GSM за тези, които имат. Заплащане на сборния пункт.

Минимум 6 участника.

Трудност: няма технически трудности, преходът е всичко около 6 часа.bottom of page