top of page
  • Writer's pictureАнна Монова

ВРЪХ ЧИПЛАК БАИР 13 ЯНУАРИ /Събота/

ИЗКАЧВАНЕ ПЪРВЕНЕЦА НА ДРАМСКИ БОЗДАГ В БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ – ВРЪХ ЧИПЛАК БАИР

13 ЯНУАРИ /Събота/


Предполагам, доста от вас не знаят, че гръцката /бивша българска/ планина Драмски Боздаг влиза и в наша територия...13.01 /Събота/ Тръгване от Руски п-к в София с придружаващ транспорт в 7,00ч. През Предела и Гоце Делчев достигаме село Беслен, на няколко км от границата с Гърция, накацало по северните склонове на планината Драмски Боздаг. Тук оставяме транспорта и тръгваме пеша. След леко и полегато изкачване, покрай бившата застава и ловния фургон, излизаме на самата граница с Гърция. Малко югозападно по нея и сме на най-високата точка на планината в българска територия – Чиплак баир /1091м/. В близост до нея се открива и панорама към първенеца на Драмски Боздаг – връх Свети Илия /2232м/, на гръцка територия. Връщането става по обратния път. Всичко пеша около 5 часа. Прибиране по тъмно в София.


ЦЕНА: 40 лв за водач /всичките му разходи + хонорара/

Всички останали разходи за: придружаващ транспорт възлизат на около 40 лв.


Екипировка: яке и панталони /студо и ветроустойчиви/, трекинг обувки /може и 3-сезонни/, дъждобран, ръкавици, шапка, челно осветление, сгъваеми щеки, вода и храна за 1 обяд.


Записване: срещу 3-те имена, ЕГН и GSM за тези, които нямат планинска застраховка и 2-те имена + GSM за тези, които имат, до запълване на групата. Заплащане на място.


Минимум 6 участника.


Трудност: сравнително лесно, става и за начинаещи.27 views
bottom of page