top of page
  • Writer's pictureАнна Монова

ВРЪХ БРАТАН - ВРЪХ БЪЛГАРКА – ЖЕРАВНА – ТРИТЕ КАИ2 - 4 МАРТ /Събота - Понеделник/

Updated: Oct 27

ВРЪХ БРАТАН - ВРЪХ БЪЛГАРКА – ЖЕРАВНА – ТРИТЕ КАИ

2 - 4 МАРТ /Събота - Понеделник/


Едно прекрасно пътешествие до най-известния и красив маршрут в Източния Балкан, а като прибавим и първенеца му + първенеца на Сърнена Средна гора и Жеравна и ...


2.03 /Събота/ Тръгване от Руски п-к в София с придружаващ транспорт в 7,00ч. По Подбалканския път до Павел баня, където се настаняваме в къща за гости. Следобяд с придружаващия ни транспорт тръгваме по пътя за село Розовец до разклон на черен път. Оттам по него, край древния култов к-с „Кутело“, достигаме бившата хижа Братан и малко над нея е и едноименният връх /1254м/ - първенец на Източна /Сърнена/ Средна гора. По различен път се връщаме пак до асфалта между селата Турия и Розовец и се прибираме в Павел баня с транспорта ни. Всичко за деня около 4 часа пеша.

3.03 /Неделя/ Продължаваме за Сливен и на път за Жеравна, спираме и правим пешеходно изкачване на първенеца на цяла Източна Стара планина – връх Българка /1181м/. Продължаваме с транспорта до Жеравна и я разглеждаме. Пристигаме в село Дъскотна и се настаняваме в къща за гости.

4.03 /Понеделник/ С транспорта си придвижваме до село Билка, изходен пункт за маршрута през 3-те Каи. Всичко за около 6-7 часа правим кръговия маршрут с изкачване на скалистите върхове Уч /Малка/ Кая, Орта /Средна/ Кая и Коджа /Голяма/ Кая. Отпътуване за София, където се пристига до 20,00ч.


ЦЕНА: 120 лв – за разходите и хонорара на водача.

Останалите разходи за придружаващ транспорт и 2 нощувки възлизат на 135 лв.


Екипировка: пролетно-зимна, трекинг обувки, срещу дъжд, челно осветление, сгъваеми щеки, вода, подсилки, студо и ветроустойчиви яке и панталон, шапка, дрехи за преобличане.

Записване: срещу 3-те имена, ЕГН и GSM за тези, които нямат планинска застраховка и 2-те имена + GSM за тези, които имат. Заплащане на място.

Минимум 6 участника.

Трудност: средна, става и за начинаещи.


29 views
bottom of page