top of page
  • Writer's pictureАнна Монова

БЕЛАСИШКА ТУМБА /1888м/ - ВЪЗЕЛЪТ НА 3-те ГРАНИЦИ + ОГРАЖДЕН16 и 17 Септември /Събота и Неделя/

БЕЛАСИШКА ТУМБА /1888м/ - ВЪЗЕЛЪТ НА 3-те ГРАНИЦИ + ОГРАЖДЕН

16 и 17 Септември /Събота и Неделя/


Две гранични планини в Югозападна България, известни с мекия си климат и прекрасните ядливи кестени !


16.09 /Събота/ Тръгване в 8,00ч с придружаващ транспорт от Руски п-к в София. Покрай Сандански и Петрич, достигаме китното село Самуилово от Подгорието, където се настаняваме в къща за гости. Обядваме, след което, с придружаващия ни транспорт достигаме село Гига в Огражден планина. Оттук продължаваме пеша, пресичаме река Градешница и за около 2-3 часа, през село Зойчене, пристигаме в китното селце Долене. Заможен българин, който е изкупил старите необитаеми къщи, е решил да направи от него истинска приказка ! Доколко е успял, вие ще прецените ! С придружаващия ни транспорт се прибираме в Самуилово, където нощуваме.

17.09 /Неделя/ С местен транспорт /джипове/ се подвозваме докъдето може по посока връх Тумба. Продължаваме пеша и за няколко часа, накрая, по тесния български коридор, достигаме възела на трите граници /България, Гърция и Македония/ - личния връх Тумба /1888м/. Погледът ни се рее над 3 държави ! Ще видим Дойранското езеро и Бутковския гьол, ще помечтаем за бъдещи пътешествия в близките нам земи ! По обратния път до Самуилово, откъдето отпътуваме за София. Прибираме се по светло.


ЦЕНА: 80 лв – за хонорара и разходите на водача.

Останалите разходи за транспорт, местен транспорт и нощувка в къща за гости възлизат на още 95 лв.

Екипировка: есенна, като за висока българска планина – стабилни 3-сезонни трекинг обувки, топло и ветроустойчиви яке и панталон, полар, ветровка, шапки за топло и студено, ръкавици, против дъжд, дрехи за преобличане, сгъваеми щеки, челно осветление, вода 1 л, хранителни подсилки.

Записване: при водача на тел. 0884 207784 срещу 3-те имена, GSM и ЕГН /ако нямате планинска застраховка/.

Трудност: средна. Няма технически трудни участъци. Става и за начинаещи планинари.

Минимум 6 участника.


19 views
bottom of page