ЮЖЕН ПИРИН И СТЪРГАЧ 30 и 31 ОКТОМВРИ /Събота и Неделя/

ЮЖЕН ПИРИН И СТЪРГАЧ

30 и 31   ОКТОМВРИ /Събота и Неделя/

 

Изключително рядко посещавания Южен Пирин и още по-рядко посещаваната гранична планина с Гърция – Стъргач !

 

30.10 /Събота/    Тръгване от Руски п-к в София в 6,00ч с придружаващ транспорт. През Предела и Банско достигаме Гоце Делчев и още 15 км до хижа Попови ливади, където се настаняваме. Оттук тръгваме пеша и общо за около 5 часа изкачваме двата най-високи върха на Южен Пирин – Свещник /1971м/ и Муторог /1975м – първенец/. Обратно до хижата, където нощуваме.

 

31.10 /Неделя/    Сутринта закусваме рано и тръгваме в 6,30ч с транспорта ни. Достигаме село Нова Ловча, откъдето тръгваме пеша. За около 2 часа изкачваме първенеца в българска територия на планината Стъргач – Асанов връх /1218м/. За още 30 мин. сме на границата с Гърция. Тръгваме по самата граница на Североизток и при големия завой на границата на Изток ние се отделяме на Север и след стръмно спускане стигаме до Водопада /около 15м пад/. Оттук за около 2 часа сме в село Илинден или всичко за деня около 8 часа преход, с почивките. Качваме се на придружаващия ни транспорт и се прибираме в София по тъмно.

 

ЦЕНА: 150 лв

В цената влиза: придружаващ транспорт, 1 нощувка в хижа, професионален планински водач, планинска застраховка, организационни разходи.

 

Екипировка: есенна като за ниска планина, срещу дъжд, челно осветление, сгъваеми щеки и др. Да се носи храна за 2 обяда и вода.

 

Записване: срещу поне 50 % от цената, 3-те имена, ЕГН, тел. за връзка.

 

Трудност: няма технически трудности и преходите са съответно около 5 и 8 часа.

 

Минимум 6 участника.

Posted in 1, Планинарство в България.