ЧЕТИРИ ДНИ СРЕД ДЕБРИТЕ НА СЛАВЯНКА И БЕЛАСИЦА 22 – 25 СЕПТЕМВРИ /Четвъртък-Неделя/

ЧЕТИРИ ДНИ СРЕД ДЕБРИТЕ НА СЛАВЯНКА И БЕЛАСИЦА

22 – 25   СЕПТЕМВРИ /Четвъртък-Неделя/

 

Прекрасно планинарско пътешествие по двете ни високи гранични планини !

 

22.09 /Четвъртък/    Тръгване с придружаващ транспорт от Руски п-к в София в 8,00ч. През Благоевград, Симитли, Сандански /тук обядваме в заведение/ и село Петрово, достигаме хижа Извора, където вечеряме и нощуваме. Преди това се разхождаме до големия извор, дал името на хижата.

23.09 /Петък/    Тръгваме с транспорта ни до началото на маркираната пътека, откъдето поемаме пеша. След около 4 часа изкачване стъпваме на първенеца на Славянка Гоцев връх /2212м, тук обядваме с наша храна/, на самата граница с Гърция. По билото и границата отиваме и до връх Шабран /2195м/. По северния му рид слизаме до м. Ливадата /заслон и чешма/ и надолу се връщаме по друг маршрут, излизащ пак на шосето между селата Петрово и Голешево, където ни чака транспортът ни. Всичко пеша за деня около 9 часа. С транспорта отиваме до старото село Голешево и го разглеждаме. Обратно с транспорта до хижа Извора и втора нощувка там.

24.09 /Събота/    Тръгваме с транспорта ни в 9,00ч и през Петрич достигаме хижа Беласица, където обядваме /има храна и напитки/, оставяме транспорта и тръгваме пеша нагоре. За около 2,30 часа сме на хижа Конгура, където вечеряме /има храна и напитки/ и нощуваме.

25.09 /Неделя/    Тръгваме пеша в 7,00ч и за 2 часа изкачваме връх Конгура /1951м/, на границата с Гърция. По стария граничен път, в западна посока, изкачваме и първенеца на Беласица – връх Радомир /2028м/, също на границата /още 2-3 часа/. Оттук се виждат добре и двете големи езера Бутковското /Гърция/ и Дойранското /Гърция и Македония/. Обедната ни почивка е тук. Обратно по пътя до хижа Конгур и хижа Беласица при транспорта ни. Всичко за деня 9-10 часа с почивките. В София сме преди 22,00ч.

 

ЦЕНА: 160 лв – за хонорара и разходите на водача.

Останалите разходи за транспорт,3 нощувки и планинска застраховка възлизат на още 115 лв.

Екипировка: лятна като за висока българска планина – стабилни 3-сезонни трекинг обувки, топло и ветроустойчиви яке и панталон, полар, ветровка, шапки за топло и студено, ръкавици, против дъжд, дрехи за преобличане, сгъваеми щеки, челно осветление, вода 1 л, хранителни подсилки + храна за 2 обяда.

Записване: при водача на тел. 0884 207784 срещу 3-те имена, GSM и ЕГН /ако нямате планинска застраховка/.

Трудност: средно тежка. Няма трудни технически участъци, но е с голяма продължителност в два от дните. Не става за начинаещи планинари, освен ако не изкачват първенците.

Минимум 6 участника.

Posted in 1.