ИЗКАЧВАНЕ ПЪРВЕНЕЦА НА ТУРЦИЯ – ВРЪХ АРАРАТ /5137м/ 19 – 28 АВГУСТ

ИЗКАЧВАНЕ ПЪРВЕНЕЦА НА ТУРЦИЯ – ВРЪХ АРАРАТ /5137м/

19 – 28   АВГУСТ

 

Свещенният Арменски връх, но…на територията на Турция, на която пък е първенец… Объркана история ! Като прибавим и Ноевия ковчег става хептен интересно и загадъчно !

 

19 и 20.08    С редовен автобус от София до Истанбул /9-10 часа/. Трансфер до Азиатското летище Сабия. Полет до град Игдир или Ван. Трансфер от летището до град Догубаязит. Настаняване в хотел.

 

21.08    След закуската в хотела трансфер с минибус до селището Цевирме, на 2100м. Тук багажа се прехвърля на коне, а групата пеша, със суха храна за обяд, изкачва за около 5 часа до Базов лагер на 3300м. Пие се чай, яде се сладко и се почива. Вечеря и нощувка в палатки /от местната фирма и тя ги опъва/.

 

22.08    Аклиматизационен ден. Излизане със суха храна за обяд до Лагер 1, на около 4100м и връщане обратно до Базов л-р /всичко около 5 часа пеша/, където се нощува 2-ра нощ.

 

23.08    След закуската се събира лагера и се товари на конете. Пеша със суха храна за обяд до Лагер 1 на около 4100м /за 3-4 часа пеша/. Отново се устройва лагера и нощувка в същите палатки, като преди лягане се излиза за аклиматизация до около 4350 м и обратно до Лагер 1.

 

24.08    Става се през нощта около 00,00ч. Хапва се нещо калорично и се тръгва около 01,00ч на челно осветление към върха. За около 5-6 часа /зависи от възможностите на групата/ се изкачва връх Арарат /5137м/ – първенец на Турция. Слизане обратно за 2-3 часа до Лагер 1 /4100м/, където се почива и подкрепя с топли напитки и подсилки. Същия ден слизане до Базов лагер  /3300м/, където се нощува в същите палатки, свалени с конете от Лагер 1.

 

25.08    След закуска слизане пеша до селището Цевирме. Трансфер до същия хотел в Догубаязид. Нощувка в хотела.

 

26.08    Допълнителен резервен ден в случай на лошо време в планината. При хубаво време, след закуска в хотела, се разглеждат забележителностите на Догубаязит – Исак Паша Сарай и крепостта в скалите с Провиралото.

 

27 и 28.08    След закуска трансфер до летището и полет от Игдир или Ван до Истанбул. Трансфер до Автогарата в Европейската част и прибиране с редовен автобус до София.

 

ЦЕНА: 550 лв – за водач /всичките му разходи, вкл. и хонорара/

 

Всички останали разходи за: автобус от София до Истанбул и обратно, самолетни полети: Истанбул-Игдир /Ван/-Истанбул, трансфер от летището до Догубаязит и обратно, 3 нощувки в хотел със закуска в Догубаязит, 4 нощувки в палатки на посрещащата фирма, пермит за върха, обслужващ обоз, местен /на 4 души 1 водач/, цялата храна в планината, медицинска застраховка, възлизат на около 1740 лв.

 

Екипировка: като за висока планина – стабилни зимни обувки, горатексови или пухени горнище и долнище, полар, термобельо, шапка-шлем и против слънце, 2чф ръкавици – вътрешни и външни, но да не са с 5 пръстта, слънчеви очила с  UV защита, спален чувал, алпийски котки, щеки. Летни дрехи за ниското.

 

Записване: най-късно до 15 Юни срещу цената, фотокопие на паспорта /валидност минимум 6 месеца/, GSM.

 

Трудност: няма сериозни технически трудности, но недостигът на кислород си оказва влияние.

 

Минимум 6 участника.

 

Posted in 1.