ИЗКАЧВАНЕ ПЪРВЕНЕЦА НА ТУРЦИЯ – ВРЪХ АРАРАТ /5137м/ 13 – 22 АВГУСТ

ИЗКАЧВАНЕ ПЪРВЕНЕЦА НА ТУРЦИЯ – ВРЪХ АРАРАТ /5137м/

13 – 22   АВГУСТ

 

Свещенният Арменски връх, но…на територията на Турция, на която пък е първенец… Объркана история ! Като прибавим и Ноевия ковчег става хептен интересно и загадъчно !

 

13 и 14.08    С редовен автобус от София до Истанбул /9-10 часа/. Трансфер до Азиатското летище Сабия. Полет до град Игдир. Трансфер от летището до град Догубаязит. Настаняване в хотел.

 

15.08    След закуската в хотела трансфер с минибус до селището Цевирме или Ели, на 2200м. Тук багажа се прехвърля на коне, а групата пеша, със суха храна за обяд, изкачва за 4-5 часа до Лагер 1 на 3350м. Пие се чай, яде се сладко и се почива. Вечеря и нощувка в палатки /от местната фирма и тя ги опъва/.

 

16.08    Аклиматизационен ден. Излизане със суха храна за обяд до около 4000м и връщане обратно до Лагер 1 /всичко около 4 часа пеша/, където се нощува 2-ра нощ.

 

17.08    След закуската се събира лагера и се товари на конете. Пеша със суха храна за обяд до Лагер 2 на 4100м /за 4-5 часа пеша/. Отново се устройва лагера и нощувка в същите палатки.

 

18.08    Става се през нощта около 01,00ч. Хапва се нещо калорично и се тръгва около 02,00ч на челно осветление към върха. За около 4-7 часа /зависи от възможностите на групата/ се изкачва връх Арарат /5137м/ – първенец на Турция. Слизане обратно за 2-3 часа до Лагер 2 /4100м/, където се почива и подкрепя с топли напитки и подсилки. Същия ден слизане до Лагер 1 /3350м/, където се нощува в същите палатки, свалени с конете от Лагер 2.

 

19.08    След закуска слизане пеша до селището Цевирме или Ели. Трансфер до същия хотел в Догубаязид. Евентуално посещение на турска баня. Нощувка в хотела.

 

20.08    Допълнителен резервен ден в случай на лошо време в планината. След закуска в хотела

се разглеждат забележителностите на Догубаязит – Исак Паша Сарай, Кент музея на Догубаязит и ако има възможност, посещение на Рибното езеро и пикник на него.

 

21 и 22.08    След закуска трансфер до летището и полет от Игдир до Истанбул. Трансфер до Автогарата в Европейската част и прибиране с редовен автобус до София.

 

ЦЕНА: 2290 лв

 

Цената включва: автобус от София до Истанбул и обратно, самолетни полети: Истанбул-Игдир-Истанбул, трансфер от летището до Догубаязит и обратно, 2 нощувки в хотел със закуска в Догубаязит, 4 нощувки в палатки на посрещащата фирма, пермит за върха, обслужващ обоз, местен /на 4 души 1 водач/ и български професионален планинск водач, цялата храна в планината, медицинска застраховка, организационни разходи.

 

Екипировка: като за висока планина – стабилни зимни обувки, горатексови или пухени горнище и долнище, полар, термобельо, шапка-шлем и против слънце, 2чф ръкавици – вътрешни и външни, но да не са с 5 пръстта, слънчеви очила с  UV защита, спален чувал, алпийски котки, пикел, щеки, прусек с 2 карабинера. Летни дрехи за ниското.

 

Записване: най-късно до 15 Юни срещу поне 50% от цената, фотокопие на паспорта /валидност минимум 6 месеца/, GSM.

 

Трудност: няма сериозни технически трудности, но се преодоляват стръмни фирновани и заледени участъци, а и недостигът на кислород си оказва влияние.

 

Минимум 6 участника.

Posted in 1.