ИЗКАЧВАНЕ НА ЕДИН ОТ НАЙ-ТРУДНИТЕ ТЕХНИЧЕСКИ ВЪРХОВЕ В БЪЛГАРИЯ – ЗЛИЯ ЗЪБ В РИЛА 11 СЕПТЕМВРИ /Събота/

ИЗКАЧВАНЕ НА ЕДИН ОТ НАЙ-ТРУДНИТЕ ТЕХНИЧЕСКИ ВЪРХОВЕ В БЪЛГАРИЯ – ЗЛИЯ ЗЪБ В РИЛА

 

11   СЕПТЕМВРИ /Събота/

 

Кой не е слушал, кой не е чел за Злия зъб ?! Една скална грамада в Мальовишкия дял, висока 2678м, която трудно ще сбъркаш с друга, но и трудно ще качиш…

 

11.09 /Събота/ – Тръгване в 7,00ч от Руски п-к в София с придружаващ транспорт. През Самоков стигаме до ЦПШ Мальовица, откъдето тръгваме пеша. По най-краткия път, през хижа Мальовица, Втора тераса, заслон БАК и седловина Прозореца, стигаме до южното подножие на връх Злия зъб /един от най-трудните за изкачване български върхове/, откъдето с алпийска осигуровка ще изкачим емблематичния връх. Това ще ни отнеме повече време, но на първо място е сигурността. Ако приключим по-бързо и имаме достатъчно време, може да изкачим и съседния връх Орловец /2685м/. Връщането до ЦПШ Мальовица е по същия път. Всичко 9-10 часа за деня. Правим разбор на проявата в механа „Мальовица“ и най-късно до 21,00ч сме в София.

 

ЦЕНА: 70 лв

Цената включва: придружаващ транспорт, професионален планински водач, планинска застраховка, организационни разходи.

Екипировка: като за висока българска планина лятно време – стабилни обувки, горнище и долнище срещу студ, вятър и дъжд, ръкавици, шапка за топло и студено, челно осветление, телескопични щеки, дрехи за преобличане, алпийска каска, алпийска седалка /който няма могат да се наемат по 5 лв всяко/
и т.н. На хижата има за ядене и пиене, но който иска може да си носи някаква храна и подсилки по маршрута. Да се носи шише за вода.
Записване: до запълване на групата срещу поне 50% от цената, GSM, ЕГН и трите имена.
Минимум 6 участника.
Трудност: труден технически връх, който се изкачва с горна осигуровка и задължителни седалка и каска. Цялата продължителност на прехода и изкачването е 9-10 часа.

Posted in 1, Планинарство в България.