ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ЯБЛАНИШКОТО И ЕРМЕНСКОТО ЖДРЕЛО И ИЗКАЧВАНЕ НА ВРЪХ РУЙ 5 и 6 ОКТОМВРИ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ЯБЛАНИШКОТО И ЕРМЕНСКОТО ЖДРЕЛО И ИЗКАЧВАНЕ НА ВРЪХ РУЙ

5 и 6   ОКТОМВРИ

 

„Какво, Швейцария ли…” възкликва Алеко Константинов като вижда ждрелото на Ерма ! С още по-голяма сила важи за Ябланишкото ждрело, което най-вероятно Алеко е пропуснал…

 

5.10 /Събота/    Сборен пункт в 7,45ч. на Руски паметник в София. Тръгване в 8,00ч с придружаващ транспорт. През Перник и Брезник достигане трънското село Банкя. За около 3,00 часа минаване в двете посоки по екопътеката на изключително живописното Ябланишко ждрело. Разглеждане на китното планинско селце Банкя, на самата граница със Сърбия. Придвижване до Трън и обяд.

След обяда с микробуса до ждрелото на Ерма и минаване пеша по екопътеката около него за 2 часа. С транспорта се придвижваме до село Зелениград, където нощуваме в семеен хотел.

 

6.10 /Неделя/    Тръгваме в 7,00ч пеша от самото село по маркирана пътека и след около 3,30 часа сме на граничния връх Руй /1706м/ – първенец на едноименната планина. За още 2,30 – 3 часа, през хижа Руй /обядваме/, слизаме до село Ломница, откъдето с транспорта се прибираме в София.

По път групата ще се отбие до стария и най-известен манастир в Трънско –  „Св.Архангел Михаил” – около 1 час пеша. Разглежда се само отвън, защото е затворен.

 

ЦЕНА: 85,00 лв

Цената включва: придружаващ транспорт, 1 нощувка в семеен хотел, застраховка и планински водач.

Екипировка: есенна като за висока планина – обувки, яке, подходящ панталон, ръкавици, шапка, дъждобран, щеки и т.н.

Записване: до попълване на групата срещу цената, 3-те имена, GSM, № на ЛК и GSM.

Минимум 6 участника.

Трудност: екопътеките са стръмни и не много добре обезопасени. Втория ден преходът е продължителен.

Posted in 2019.