ТРЕКИНГ В ПОЛСКИТЕ ВИСОКИ ТАТРИ 28 АВГУСТ – 5 СЕПТЕМВРИ

ТРЕКИНГ В ПОЛСКИТЕ ВИСОКИ ТАТРИ

28   АВГУСТ – 5   СЕПТЕМВРИ  

 

Най-алпийската планина в Европа ! Даже по-алпийска и от Алпите, само дето няма вечен лед и сняг. И най-посещаваната в Европа на единица площ !

 

 

28.08 /Събота/    Тръгване в 6,00ч от Руски паметник в София с придружаващ микробус. През Белград и Будапеща влизаме в Словакия, където се нощува в хостел.

 

29.08 /Неделя/    Влизаме в Полша и достигаме Краков, където ни посреща местната фирма. Отпътуване за Закопане и настаняване в пансион в центъра на курорта. Същия ден излизаме с лифт до вю пойнт Губаловка, откъдето се открива страхотна панорама към Високите Татри, разхождаме се пеша по Круповки – най-известната улица на курортния град и посещаваме музея на Закопане.

 

30.08 /Понеделник/    За 20 мин. с микробуса до долината Филипка. Влизаме през входа на Нац.парк /967м/ и за час пеша сме на известната Русинова поляна. Оттук продължаваме за Гезия Жия /1489м/ и Воларцишка /1550м/. През заслон Мурованиец /почивка на него/ слизаме до Кузнице /906м/ и с микробуса се прибираме в Закопане. Всичко около 7 часа пеша.

 

31.08 /Вторник/    Днес преходът е през известните Червени върхове /идва от уникалното им оцветяване през есента/. С транспорта до изходния пункт Кири и пеша по долината Косциелишка. Първо се изкачва връх Сиемниак /2096м/, а после Крзесаница /2122м/ и Малолазняк /2096м/. Слиза се в долината Миетусия  и до изходния пункт Кири. С транспорта се прибираме в Закопане. Теренът е труден, на места обезопасен. Всичко около 8,5-9 часа пеша.

 

1.09 /Сряда/    С транспорта до Газиеницова долина и за 2 часа пеша сме на хижа Мурованиец /1722м/. От нея изкачваме трудния технически връх Свиница /2301м/ – почти само по вериги. Продължаваме и навлизаме в най-красивия район на Полските Високи Татри. Изкачваме Каспрови връх /1987м/ – сред най-голямата и известна ски-зона от полска страна. Слизаме с лифт до Закопане. Всичко пеша за деня – 7,5-8 часа. Посещение на минерална баня.

 

2.09 /Четвъртък/    Днешният ден е посветен на известните Пет Полски езера. С транспорта до Топорова Цирла и оттам пеша до познатия ни заслон Мурованиец. Достигаме максимална височина от 2205м и през деня виждаме 4 от езерата. Спим в едноименната хижа на 1671м. Всичко пеша за деня 7-8 часа.

 

3.09 /Петък/    Днешният ден е посветен на първенеца на Полските Високи Татри и на самата държава – връх Риси /2499м/, на самата граница със Словакия. Първо минаваме край големите и известни езера – Морско око и Черното. От второто започва същинското изкачване на полския първенец, което е трудно и продължително. Слизането е от Словашка страна – през хата /хижа/ под Рисми, Щръбске плесо и Стари Смоковец, откъдето се прибираме в пансиона ни в Закопане. Продължителност на прехода – около 11 часа.

 

4.09 /Събота/    Отпътуване с микробуса от Закопане и през Словакия до Унгария, където спим в хостел.

 

5.09 /Неделя/    През Белград прибиране в София.

 

 

ЦЕНА: 2290 лв

 

В цената влиза: придружаващ микробус; 8 нощувки в пансион, хижа и хостели със закуска; застраховка; местен транспорт; лифтове; такса Нац.парк; минерална баня; български и полски професионален планински водач.

 

Екипировка: като за висока българска планина лятно време /топли, ветро и дъждоустойчиви дрехи, стабилни обувки, ръкавици, шапка зимна и лятна, дъждобран, щеки, челно осветление, дрехи за преобличане/ + алпийска каска, алпийска седалка, прусек с 2 карабинера и т.н. Каска и седалка могат да се наемат от фирмата срещу 5 лв всяко на ден.

 

Записване: най-късно до края на Юни срещу поне 50% от цената и фотокопие на ЛК, до запълване на групата.

 

Трудност: част от преходите са продължителни и виаферати и изискват известен опит

на скали и отлична физическа кондиция.

 

Минимум 6 участника.

Posted in 1.