ПРЕМИНАВАНЕ ПО МАРШРУТА Е-4 В ПИРИН И СЛАВЯНКА 17 – 24 ЮЛИ

ПРЕМИНАВАНЕ ПО МАРШРУТА Е-4 В ПИРИН И СЛАВЯНКА

17 – 24 ЮЛИ

По стъпките на последната, най-южна част, от международния пешеходен маршрут Е-4. Две от най-красивите български планини за 6 дена.

17.07 /Петък/ Тръгване от Руски паметник в София с придружаващ транспорт в 17,00ч. Пристигане в хижа Предела и настаняване.

18.07 /Събота/ С транспорта до началото на пътеката за хижа Яворов. През м. Кулиното се изкачваме до превала Ушиците. Ако времето позволява, покрай Даутово езеро излизаме на главното било. През върховете Каменишки и Албутин достигаме Суходолския превал и спускаме до хижа Яворов /7-8 часа/. При неподходящо време, от превала Ушиците продължаваме по маркировката на Е-4 и пак стигаме хижа Яворов /около 5 часа/. Транспортът ни чака на хижата с ненужния ни багаж.

19.07 /Неделя/ Тръгва се рано в посока на Суходолския превал. При подходящо време и преценка на водача може да се изкачи по каменистия улей „Кюнеца” до рида Стъпалата и по него да се излезе на главното било. И в двата случая, по билото се достига и преминава карстовия ръб Кончето, връх Кутело и през Премката се изкачва Вихрен. Слизане до хижа Вихрен през Кабата. Всичко около 9 часа. Транспортът ни чака на хижата.

20.07 /Понеделник/ Тръгване отново рано, защото и днес ни очаква дълъг и обгледен преход. През Бъндеришки циркус, Башлийска порта, Типиците, Мозговишка порта, Тевно езеро, Дясна Кралевдворска порта и Демиркапийска долина се достига хижа Пирин за около 10 часа. Дотук транспортът ни не идва.

21.07 /Вторник/ Връщаме се малко по вчерашния маршрут до м. Комитски чарк и през Тодорова поляна навлизаме в Среден Пирин. Продължаваме през м. Суватя, подсичаме първенеца на този дял връх Ореляк и се спускаме до хижа Попови ливади – около 7 часа. Транспортът ни чака.

22.07 /Сряда/ Този ден преходът ни е изцяло през гористото било на Южен Пирин до Парилската седловина, гранична между Пирин и Славянка – около 6-7 часа. Нощуваме в хижа Славянка, бивша гранична застава.

23.07 /Четвъртък/ Последният активен ден е посветен на планината Славянка. Изкачва се личния Царев връх и се достига държавната граница с Гърция. Продължаваме по нея до първенеца Гоцев връх. Тук завършва българския участък на маршрута Е-4 и продължава в гръцка територия. Ние слизаме в посока българската хижа Извора, стигаме асфалта между селата Голешево и Петрово, където ни чака нашият транспорт и ни откарва до хижата. Всичко 8-9 часа. Нощувка в хижа Извора.

24.07 /Петък/ След закуска прибиране до София, като при желание, може да се отбием до Градешките минерални бани.

ЦЕНА: 495 лв

Цената включва: придружаващ транспорт, 7 нощувки в хижи, планинска застраховка, професионален планински водач, организационни разходи.

Екипировка: като за висока българска планина лятно време – студо и ветроустойчиво горнище и долнище, дъждобран, ръкавици, шапка за топло и студено, трекинг обувки, челник, слънчеви очила, щеки, дрехи за преобличане.

Записване: до попълване на групата срещу поне 50% от цената, трите имена, ЕГН и GSM за връзка.

Трудност: трудни и продължителни маршрути.

Минимум 6 участника.

Водачът си запазва правото да променя маршрутите в зависимост от метеоусловията !

Posted in 1.