Остров Корсика –  15 – 26 ЮНИ Траверсът пеша на остров Корсика от юг на север / – I част /Юг/ Конка – Визавона

Остров Корсика – 

15 – 26 ЮНИ

Траверсът пеша на остров Корсика от юг на север / – I част /Юг/ Конка – Визавона

12 дни / 6 дни преходи

15.06 Тръгване с микробус от София, от паркинга пред Централната автогара, в 8,00ч. Пътуване през Сърбия, Хърватска, Словения. Спиране за нощувка в къмпинг в Постойна, Словения. Нощуване на палатка или в бунгало, според избраната формула за настаняване.

16.06 Продължаваме с микробуса през Италия до Ливорно. Ферибот до град Бастиа на остров Корсика. Трансфер на юг по източното крайбрежие до село Конка – начална точка на маршрута. Настаняване в къмпинг на палатка или в жит (семеен хотел).

17.06 Начало на нашия пешеходен рейд по маршрут GR 20. Постепенно се изкачваме на по-висока надморска височина. Нощувка в хижа И Палири или опъваме палатки в специално устроената за тази цел зона край хижата. 6 ч 30 преход за деня, + 926 м положителна денивелация на изкачване; – 123 м денивелация на слизане.

18.06 За около 2 часа достигаме прохода Бавела, (*среща с микробуса и зареждане с провизии). Преминаваме едноименното селце, откъдето също можем да се заредим с провизии. От Фосе ди Бавела (1218 м), обявена като защитена местност, продължаваме по нормалния маршрут (има и алпийски вариант, по-спортен и скалист). Нощувка в хижа Асинау (1530 м) или бивак край нея. 7 часа преход; + 904 м; – 408 м. Зареждане с малко провизии от хижата е възможно.

19.06 Труден преход. Отначало изкачваме по широк и стръмен каменист склон връх Алкудина (2134 м), най-високия в Южна Корсика. Гледката от върха си заслужава. Слизаме през букова гора до превала Агнону (1570 м), откъдето изкачваме отново към билото. Следваме главното било между 1850 и 1750 м н.в., за да достигнем хижа Ускиолу, разположена на 1750 м н.в.. Нощуваме в хижата или опъваме палатка край нея. 8 ч 30 ; + 1065 м ; – 845 м. Зареждане с малко провизии от хижата е възможно.

20.06 По широкото каменисто плато Фурмикула продължаваме по билото. Слизаме до прохода Лапаро (1525 м), пресичайки другия много известен пешеходен маршрут в Корсика – Траверсът Маре а Маре. Следваме главното било в северна посока и изкачваме връх Капела (2041 м), откъдето слизаме към хижа Прати (1820 м). Нощувка в хижата или на палатки край нея. 6 часа; +580м; – 550м.

21.06 От превала Ору (1840 м) ще видим цялото източно корсиканско крайбрежие от Алистро до Солензара, както и големите езера Диана, Урбини и Палу. Постепенно слизаме до прохода Верди (1289 м), където ни чака *микробуса, зареждане с провизии. Изкачваме платото Гиалгоне (1591 м) и без голяма денивелация, за около 3 часа, ще достигнем овчарниците Е Капанеле (1586 м). Среща с микробуса и зареждане с провизии. Нощувка в хижата или на палатки край нея. 5 ч 00 ; + 400 м ; – 250 м ;

22.06 Изкачваме се до превала Палменте (1640 м), където ще се насладим на хубавата гледка и алпийски пейзажи. След това, вървейки по овчарски пътеки, пасища и гора ще достигнем живописната махала Визавона, известна като „малката Швейцария“. Край на южната отсечка на GR 20. Среща с микробуса и трансфер до столицата на Корсика – Аячо /1,30 часа/. Настаняване в къмпинг – в палатка или в бунгало. Свободно време в родния град на Наполеон. 4 ч 30 ; + 129 м ; – 650 м

23.06 Този ден ще обиколим с микробуса Южното крайбрежие на острова, като спираме по най-живописните места и заливи – Проприано, Бонифацио, Порто Векио, където нощуваме в къмпинг на палатка или в бунгало.

24.06 Продължаваме нашето пътешествие по Източното крайбрежие до град Бастиа – втория по големина и значение град на Корсика. Кратка пешеходна обиколка и с ферибота за 4 часа се завръщаме на континента. Продължаваме до Флоренция (около 2 часа път). Настаняване в къмпинг, недалеч от центъра и разглеждане на града. Нощувка в палатка или на бунгало.

25.06 Половин ден за свободно разглеждане на Флоренция. Следобед пътуване до Постойна, където се нощува в същия къмпинг.

26.06 Прибиране с микробуса по обратния път до София. Пристигане в София късно вечерта.

ЦЕНА: 1570 лв за група: 7 – 15 души

Доплащане за нощуване на закрито, там където е възможно (бунгала, хижи, хотели):

В цената влизат : нощувки (на палатки), придружаващ микробус, магистрални такси, ферибот в двете посоки, медицинска застраховка Асистанс, квалифициран български планински водач, организационни разходи.

В цената не влизат: храна и напитки, музеи.

* За желаещите настаняване и храна в хижи, житове и хотели по марщрута с резервация, консултирайте се с нас допълнително.

Екипировка : Ще ви бъде даден списък с необходимите неща и екипировка за това пътуване в момента на вашето записване.

Записвания : Най-късно 3 месеца преди датата на тръгване срещу минимум 50% от цената и фотокопие на страницата със снимката на международния паспорт или на личната карта. Остатъчната сума от тотала трябва да бъде платена 30 дни преди датата на тръгване.

Трудност: преходи от 5 до 9 часа на ден по планински терен. Денивелация на изкачване средно по 900 м на ден.

Минимум 7 участника.

Хранения: Храната всеки сам си набавя, носи и приготвя. Част от провизиите можем да си носим от България или да пазаруваме на място от супермаркети. В планината, по време на трекинга, ще се засичаме с микробуса през 3-4 дни, където ще може и да се пазарува и от близки населени места. В населените места (жит, хотел), както и в хижите е възможно да се поръчва топла храна вечер и закуска (20-25 евро вечеря и закуска).

Вашата покана : Една седмица преди вашето тръгване, ще получите покана, прецизираща часа и мястото за среща и отпътуване (летище, гара или друго място). Към тази покана ще бъдат приложени и други сведения от първа необходимост.

Posted in 1.