НЕПОЗНАТИТЕ РОДОПСКИ РЕКИ 1 – 4 ЮЛИ /Четвъртък-Неделя/

НЕПОЗНАТИТЕ РОДОПСКИ РЕКИ

1 – 4   ЮЛИ /Четвъртък-Неделя/

 

Родопа планина – освен, че е най-пастелната, тя е и най-водната наша планина ! Реките и са изсекли най-красивите планински ждрела !

 

01.07 /Четвъртък/    Тръгване в 6,00ч от Руски паметник в София с придружаващ транспорт. Около 9,30ч транспортът ни оставя в село Паничково. Оттам тръгваме пеша по Стайка дере и след около 2 часа достигаме Бекир махала. Тук правим пикник край реката и разглеждаме изоставените къщи.
Отправяме се по Малката река, ходим по пътека покрай реката и по самата река и интересни гледки се откриват.
Около 15,00ч достигаме сливането на Малка река и Караман дере и продължаваме надолу по течението на Малка
река. Около 16,00ч достигаме вливането и в река Боровица, където ни чака транспортът. Той ни кара в село Безводно и там спим на палатки на равна площадка в центъра на селото.

02.07 /Петък/    Закусваме и около 7,00ч тръгваме с транспорта по пътя надолу. Оставя ни на завой, откъдето има пътека надолу към
потопената, в по голямата си част, махала Рака /един час до нея/. Над нас отдясно, високо, се извисява феноменът Сиврикая със скални ниши.
Тръгваме около 9,00ч нагоре по течението на река Боровица. Около нас и над нас има чудни гледки с причудливи скали.
Ходи се на места по реката или покрай нея. Около обяд сме в подножието на Мумджидан и Саръкая, при разрушен древен мост.
Там правим пикник. Около 13,00ч продължаваме нагоре по Боровица, а покрай нас се открива симфония от скални образувания, водопадчета и малки вирове.
Около 16,30ч достигаме до равна поляна с чешмичка, наливаме вода и по стръмна пътека се изкачваме за половин час до махала Гуне, с 2 жители. Има чешма.
В  18,30ч излизаме на пътя за Три могили при транспорта. Оттам с него за около час достигаме Чотрова махала, където вечеряме и спим.

03.07 /Събота/    Сутринта закусваме и тръгваме около 7,30ч надолу по река Сушица, отново с причудливи скални образувания и гледка към Караджов камък, Хайдут таш
и махала Ряката. Около 9,30ч сме в Мостово при скален феномен Еркюприя. Разглеждаме го. Оттам продължаваме по река Сушица още 6-7 часа до вливането и
в Белишка река. Там ни чака транспортът и около 17,30ч се отправяме с него към село Борово, където спим в къща за гости „Калина“.

04.07 /Неделя/    Закуска и около 7,30ч се отправяме с буса нагоре по течението на Белишка река. Кара ни до края на асфалта. Оттам тръгваме пеша надолу по течението.
Над нас се извисяват масивите на Аква тепе, Хамбар таш и Кръстов връх. Минаваме през село Белица /обяд/, след което разглеждаме скален феномен
Шарапан дупка
и достигаме до  вливането на Белишка река в река Сушица, където ни чака транспортът. Вечеряме на Юговско ханче или в Бачково и се връщаме в София.
около 21,00ч.

ЦЕНА:  245  лв

 

Цената включва: придружаващ транспорт, 2 нощувки в къщи за гости и една на палатки, професионален планински водач, планинска застраховка, организационни разходи.

Екипировка: палатки, спални чували, шалтета, малки раници с 3 литра вода,  туристически обувки и мокри сандали или файф
фингърс, че на места се гази във водата, бански /на места се плува, който иска/, слънчеви очила, шапки или бъфчета за глава.

Записване: срещу половината сума, 3-те имена, ЕГН, номер на телефон, до запълване на групата.

 

Трудност: сравнително дълги преходи по нестандартен терен.

 

Минимум 6 участника.

Posted in 1.