НА СБОРА НА ТРИТЕ ГРАНИЦИ – ШУЛЕП КАМЪК 7 НОЕМВРИ /Неделя/

НА СБОРА НА ТРИТЕ ГРАНИЦИ – ШУЛЕП КАМЪК

7   НОЕМВРИ /Неделя/

 

Където границите ни със Сърбия и Македония се събират в една точка – в планинската област Каменица, между планините Осогово, Дукат, Чудинска и Лисец. Там е и най-западната точка на Родината ни !

 

 

7.11 /Неделя/    Тръгване от Руски паметник с придружаващ транспорт в 7,00ч. През Радомир и Кюстендил достигаме граничното село Жеравино /разделено на две между България и Сърбия…/. Оттук тръгваме пеша и изкачваме връх Китка на самата граница с Македония. Продължаваме по границата на Северозапад и достигаме гранична пирамида № 106, където се събират трите граници – между България, Македония и Сърбия. Има паметна плоча. Продължавайки по границата, вече между България и Сърбия, съвсем скоро, сме на най-западната точка на България, отбелязана с едно дървено колче ! Още малко по границата се намира връх Шулеп камък с гранична пирамида № 107. Правим един кръг и се връщаме на изходната точка – църквата в село Жеравино /българското/. Целият ни преход трае 3-4 часа. Прибиране с транспорта ни по същия път до София.

 

ЦЕНА: 65 лв

Цената включва: придружаващ транспорт, професионален планински водач, планинска застраховка, организационни разходи.
Екипировка
: зимна като за ниска планина – студо и ветроустойчиви яке и панталон, трекинг обувки, срещу дъжд, дрехи за преобличане, сгъваеми щеки, шапка за студ, ръкавици, полар, слънчеви очила, суха храна за едно ядене /обяд/. Да се носи вода.
Записване
: срещу поне 50 % от цената, 3-те имена, ЕГН, тел. за връзка.

Трудност: без технически трудности, всичко около 3-4 часа с почивките, но в граничен район.

Минимум 6 участника.

Posted in 1.