ИЗКАЧВАНЕ НА ВРЪХ ВЕЙКАТА В РОДОПИТЕ – НАЙ-ЮЖНАТА ТОЧКА НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ + ВРЪХ ОРЛИЦА, ПЪРВЕНЕЦ НА ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ /НА ГРЪЦКА ТЕРИТОРИЯ/ 11 – 13 ЮНИ /Петък–Неделя/

ИЗКАЧВАНЕ НА ВРЪХ ВЕЙКАТА В РОДОПИТЕ – НАЙ-ЮЖНАТА ТОЧКА НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ + ВРЪХ ОРЛИЦА, ПЪРВЕНЕЦ НА ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ /НА ГРЪЦКА ТЕРИТОРИЯ/

11 – 13   ЮНИ /Петък–Неделя/ 

 

Едно прекрасно кътче от Родината в Източните Родопи, на самата българо-гръцка граница – най-южната точка на страната, че и малко в чужбина…

 

11.06 /Петък/    Тръгване от Руски паметник в София в 08,00ч с придружаващ транспорт. През Пловдив, Асеновград, Кърджали, Момчилград /отбиване до Златоград и разглеждането му/, разглеждане природния феномен „Крокодила” и пристигане в село Горно Къпиново, до самата граница с Гърция. Настаняване в къща за гости с възможност да опитаме от чудесната родопска кухня.

12.06 /Събота/    Тръгване рано сутринта с джип до бившата хижа и после пеша по маршрута. Излиза се на самата граница, по билото на  рида Гюмурджински Снежник, и се достига най-южната точка на България – връх Вейката /1463м/, откъдето се открива невероятна панорама към Гърция и България. За около 3 часа влизаме в гръцко и изкачваме първенеца на Източните Родопи – връх Орлица /1483м/, известен още като Гюмурджински Снежник, както е името и на целия дял. Връщане до селото по същия път. Всичко около 10 часа пеша. Втора нощувка в селото.

13.06 /Неделя/    Сутринта, отпочинали добре след вчерашния тежък преход, тръгваме с транспорта и през Кърджали достигаме до началото на екопътеката за пещера „Утробата“. За 1,30 часа я достигаме, разглеждаме и се връщаме до транспорта. След това се придвижваме до село Безводно, откъдето изкачваме връх Чиляка покрай един от най-високите водопади в Родопите /около 30м/. Посещаваме и скалните ниши в м. Кован кая. По светло се прибираме в София, уморени, но доволни.

 

ЦЕНА: 240 лв

Цената включва: придружаващ транспорт, местен джип за планината, 2 нощувки в семеен хотел със закуска, професионален планински водач от фирмата, планинска застраховка, организационни разходи.

Екипировка: като за средно висока планина – трекинг обувки, яке, панталон, ръкавици, шапка, щеки, челно осветление, дъждобран, дрехи за преобличане и т.н. Да се носи вода и храна за втория ден.

Записване: до попълване на групата срещу 3-те имена, ЕГН, GSM и поне 50% от цената.

Минимум 6 участника.

Трудност: няма технически трудности, но продължителността на прехода е около 10 часа втория ден

Posted in 1.