ИЗКАЧВАНЕ КАЗБЕК /5033м/ В КАВКАЗ ОТ ГРУЗИЯ 9 – 18 ЮЛИ

ИЗКАЧВАНЕ КАЗБЕК /5033м/ В КАВКАЗ ОТ ГРУЗИЯ

9 – 18   ЮЛИ

 

Един от знаковите 5-хилядници на Кавказ, където преди близо 100 години се е зародил Съветския алпинизъм ! Визитната картичка на Грузия !

 

 

 

 

 

9 и 10.07    Полети София – Тбилиси. Трансфер до хотела.

 

11.07    Пътуване с придружаващ транспорт по Военно-Грузинския път. По пътя разглеждане на архитектурния комплекс Ананури от 16-17 век. Пристигане в Казбеги и настаняване в хотел. Подготовка за маршрута.

 

12.07    Излизане с високопроходим транспорт до началото на маршрута – църквата Гергетска Троица, разположена на хълм /2170м/ с прекрасен изглед към Казбек. Оттук се тръгва пеша с багажа и за около 4 часа се достига превала Саберце /3000м/. Тук се бивакува на палатки.

 

13.07    Изкачване за около 3 часа по ледника Гергети /може да се наложи използването на котки/ и достигане „Метеостанцията” /3680м/. Тук се установява палатъчния бивак. Излизане до около 3850м за аклиматизация – всичко 1 час. Подготовка за изкачването. Тренировка на снежника.

 

14.07    Излизане за аклиматизация до Казбекското плато /4300-4400м/ с продължаване на тренировките. В зависимост от състоянието на групата, може да се направи преден щурмови лагер на 4100м на ледника.

 

15.07    Тръгване в 3,00ч през нощта с лек багаж. Изкачване на върха и спускане обратно до щурмовия лагер /Метеостанцията или 4100м/. Цял ден !

 

16.07    Резервен ден в случай на лошо време. При добро време се слиза до църквата Гергетска Троица и се бивакува.

 

17.07    Спускане до селището Степанцминда и транспортиране до Тбилиси. Свободно време за разходка из града. Трансфер до летището и отлитане.

 

18.07    Полети обратно до София.

 

 

ЦЕНА: 2525 лв

 

Цената включва: самолетни билети София – Тбилиси – София, пакет услуги в Грузия /планински водач, всички трансфери, бивачно и газово снаряжение, хранителни продукти по маршрута, 2 нощувки със закуска в хотели в Тбилиси и Казбек/, български професионален водач от фирмата, застраховка, организационни разходи.

 

Екипировка: експедиционна – спален чувал, зимни обувки, котки, пикел, щеки, каска, алпийска седалка, горатексово /може и пух/ горнище и долнище, термобельо, слънчеви очила с подходящ UV фактор, челник, подходящи чорапи, подходящо шише с вода, зимна и лятна шапка, ръкавици вътрешни и външни /лапи/ и т.н. Котки, пикел и каска могат да се наемат от фирмата срещу 5 лв на ден.

 

Записване: до средата на Май срещу поне 50% от цената, фотокопие на задграничния паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на пристигане, GSM.

 

Трудност: ходене с котки по фирново-ледени терени, включително и стръмни такива. Недостиг на Кислород. Продължителен преход при изкачване и слизане от върха. Други екстри като: ниски температури и силен вятър.

 

Минимум 6 участника.

Posted in 1.