ИЗАЧВАНЕ ПЪРВЕНЕЦА НА АРДИНСКИЯ ДЯЛ НА РОДОПИТЕ – ЛЕГЕНДАРНИЯ ЦИГАНСКО ГРАДИЩЕ /1827м/, НА ГРАНИЦАТА С ГЪРЦИЯ + ЕКОПЪТЕКИТЕ „КЕЧИ КАЯ“ И „НЕВЯСТАТА“ 4 – 6 ЮНИ /Петък-Неделя/

ИЗАЧВАНЕ ПЪРВЕНЕЦА НА АРДИНСКИЯ ДЯЛ НА РОДОПИТЕ – ЛЕГЕНДАРНИЯ ЦИГАНСКО ГРАДИЩЕ /1827м/, НА ГРАНИЦАТА С ГЪРЦИЯ + ЕКОПЪТЕКИТЕ „КЕЧИ КАЯ“ И „НЕВЯСТАТА“

4 – 6   ЮНИ /Петък-Неделя/

 

Един много рядко посещаван, но безкрайно красив район на Западните Родопи, досами границата с Гърция !

 

4.06 /Петък/    Тръгване с придружаващ транспорт от пл.Руски паметник в София в 7,00ч. През Смолян достигаме Рудозем, като между двата града посещаваме Родопската Шипка – паметника на защитниците на този край от турците през 1912г начело с полковник Серафимов. Настаняваме се в семеен хотел в Рудозем. Същия ден отиваме с транспорта, през село Рибница, до началото на екопътеката „Кечи кая“ /Кози камък/ и преминаваме по нея за около 3 часа. Обратно в Рудозем, вечеря в типично местно заведение и нощувка в хотела.

5.06 /Събота/    С транспорта ни до село Мочуре, откъдето тръгва маршрутът ни за днес. Покрай бившата гранична застава излизаме на билото на Ардинския дял по което върви границата ни с Гърция. Все по границата изкачваме и първенеца на този изключително красив Родопскси дял – връх Циганско градище /1827м/, на който има останки от древногръцки храм, посветен на Дионисий. Продължаваме до връх Съдилището, славещ се със своята невероятна панорама към България и Гърция. Връщането до село Мочуре става по малко по-различен път. Целият преход в двете посоки отнема около 10 часа. С транспорта ни се прибираме в Рудозем за втора нощувка.

6.06 /Неделя/    Сутринта, отпочинали добре след вчерашния тежък преход, тръгваме с транспорта ни и през Смолян достигаме началото на екопътеката „Невястата“. Преминаваме по нея, достигайки красивата и извистна едноименна скала. Посещаваме и близкия манастир „Св. Панталеймон“. Обядваме в уютно заведение в Пампорово и отпътуваме за София, където пристигаме по светло.

 

ЦЕНА: 230 лв

Цената включва: придружаващ транспорт, 2 нощувки в семеен хотел, планинска застраховка, професионален планински водач, организационни разходи.

Екипировка: лятна като за висока българска планина – 3-сезонни трекинг-обувки, ветроустойчиви яке и панталони, шапка за слънце, тънки ръкавици, срещу дъжд, дрехи за преобличане, слънчеви очила, телескопични щеки, челно осветление. Вода и храна за втория ден.

Записване: срещу поне 50 % от цената, 3-те имена, ЕГН, GSM до запълване на групата.

Трудност: без технически трудности, но с дълъг 10-часов преход втория ден.

Минимум 6 участника.

Posted in 1.