ЗИМНА РАЗХОДКА ДО ХИЖА В.ЛЕВСКИ, ПО КАНЬОНА НА СТАРА РЕКА, НАД КАРЛОВО 20 и 21 ФЕВРУАРИ /Събота и Неделя/

ЗИМНА РАЗХОДКА ДО ХИЖА В.ЛЕВСКИ, ПО КАНЬОНА НА СТАРА РЕКА, НАД КАРЛОВО

20 и 21   ФЕВРУАРИ /Събота и Неделя/

 

Една защитена от лошо време приятна разходка по долината на Стара река, в долната част на която е един от най-красивите и интересни каньони в Централния Балкан !

 

20.02 /Събота/    Сборен пункт в 6,30ч пред Информацията на Централна ж.п. гара София. Тръгване с бързия влак за Бургас и слизане в Карлово. Тук се събираме с участниците извън София на които им е по-удобно така. Поемаме пеша по пътеката срещу течението на Стара река, минаваме над Карловския водопад Сучурум, навлизаме сред скалния свят на дълбокото ждрело и се радваме на алпийските гледки. По тези скали първи стъпки в алпинизма е направил великият Христо Проданов, родом от Карлово. За около 2,30 часа достигаме първата хижа по маршрута ни – Хубавец. Почиваме и опитваме от чудесната баница, ако има направена такава. След 1-1,30 часа, все покрай реката, вече сме на втората хижа по пътя ни – Балкански рози. Тук правим обедна почивка при любезната домакиня. След още час и половина, накрая със стръмно изкачване, вече сме при крайната ни цел – хижа Васил Левски, на над 1400мнв. Любезният ни домакин Вълко ще ни е приготвил нещо вкусно за хапване, а има и за пийване, който си го е забравил… Следва весела планинарска вечер !

21.02 /Неделя/    След закуската, се разхождаме без багаж за около 1 час до близкия водопад Карловското пръскало, скътано в пазвите на вековната букова гора. След 9,00ч тръгваме по обратния път надолу, край реката. Минаваме край познатите ни вече хижи, като във втората, Хубавец, ще направим обедната почивка. Слизаме в Карлово и доволни хващаме бързия влак за София, където сме около 21,00ч.

 

ЦЕНА: 95 лв

Цената включва: билет за влак в 2-те посоки, 1 нощувка в хижа, планинска застраховка, професионален планински водач, организационни разходи.

Екипировка: като за зимна планина, но не висока – зимни трекинг обувки, студо устойчиви яке и панталон, полар, зимна шапка, 2 чф ръкавици, челно осветление, дрехи за преобличане, телескопични щеки.

Записване: срещу поне 50 % от цената, 3-те имена, ЕГН и GSM до запълване на групата. Местата са ограничени !

Трудност: няма технически трудности, но изкачването е продължително – около 6 часа.

Минимум 6 участника.

Posted in 1.