ЕДНОДНЕВЕН ТРАВЕРС НА ТРИОТО: ПОПОВА КАПА-КУПЕНИТЕ-ЛОВНИЦА СРЕД АЛПИЙСКИЯ „СТАДИОН“ НА БЪЛГАРИЯ 17 ЮЛИ /Събота/

ЕДНОДНЕВЕН ТРАВЕРС НА ТРИОТО: ПОПОВА КАПА-КУПЕНИТЕ-ЛОВНИЦА СРЕД АЛПИЙСКИЯ „СТАДИОН“ НА БЪЛГАРИЯ

17   ЮЛИ /Събота/

 

Една 9-10 часова високопланинска разходка сред каменния хаос на Мальовишкия дял на Рила, известен и като алпийския „стадион“ на България !

 

17.07 /Събота/    Тръгване в 6,00ч от Руски п-к в София с придружаващ транспорт. През Самоков достигаме ЦПШ „Мальовица“, откъдето тръгваме пеша. По познатата ни пътека през клека и покрай Йончево езеро, се добираме до Страшното езеро с каменния заслон край него. Следва стръмно изкачване по зимния път към Източното предвършие на красавеца Попова капа, а после по скалист ръб щурмуваме и баш върха Попова капа /2704м/, т.е. вече сме започнали билния траверс на Мальовишкия дял. Макар и да има пътечка сред скалния хаос, теренът е силно пресечен и съвсем не безопасен. Минаваме през седлото, делящо Попова капа от Купените /Безименен, Малък, Среден и Голям/ и започваме да ги подсичаме един по един от Юг. Накрая изкачваме първенеца на целия Мальовишки дял на Рила – връх Голям Купен /2731м/, най-високата точка на днешния ни преход. Продължаваме по билото, подсичаме от Юг скалните Игли и за още 1 час сме на последния ни връх за днес – Ловница /2695м/. Най-сериозните трудности по маршрута останаха зад нас и ни предстои прибиране към ЦПШ. Слизаме от върха към заслон БАК /Орловец/ и оттам по маркировката през Втора и Първа тераса и хижа Мальовица се спускаме до ЦПШ-то. Тук правим кратък разбор на проявата в механа „Мальовица“ след което се прибираме в София, евентуално по светло.

 

ЦЕНА: 65 лв

Цената включва: придружаващ транспорт, планинска застраховка, професионален планински водач, организационни разходи.

Екипировка: като за висока българска планина лятно време – студо и ветроустойчиви яке и панталон, полар, 3-сезонни трекинг обувки, ръкавици, шапка за слънце и студ, сгъваеми щеки, челно осветление, против дъжд, храна за едно ядене, дрехи за преобличане. Да се носи и шише с вода.
Записване: срещу поне 50 % от цената, 3-те имена, ЕГН и тел. №
Минимум 6 участника.
Трудност:
тежък каменист терен с технически трудности на места, но за сметка на това – дълъг 9-10 часов преход във високата планина…

Posted in 1.