БЕЛАСИШКА ТУМБА /1888м/ – ВЪЗЕЛЪТ НА 3-те ГРАНИЦИ + ОГРАЖДЕН 8 и 9 Октомври /Събота и Неделя/

БЕЛАСИШКА ТУМБА /1888м/ – ВЪЗЕЛЪТ НА 3-те ГРАНИЦИ + ОГРАЖДЕН

8 и 9   Октомври /Събота и Неделя/

 

Две гранични планини в Югозападна България, известни с мекия си климат и прекрасните ядливи кестени !

 

8.10 /Събота/    Тръгване в 7,00ч с придружаващ транспорт от Руски п-к в София. Покрай Сандански и Петрич, достигаме китното село Самуилово от Подгорието, където се настаняваме в къща за гости. Обядваме, след което, с придружаващия ни транспорт достигаме село Гига в Огражден планина. Оттук продължаваме пеша, пресичаме река Градешница и за около 2 часа, през село Зойчене, пристигаме в китното селце Долене. Заможен българин, който е изкупил старите необитаеми къщи, е решил да направи от него истинска приказка ! Доколко е успял, вие ще прецените ! С придружаващия ни транспорт се прибираме в Самуилово, където нощуваме.

9.10 /Неделя/    С местен транспорт се подвозваме докъдето може по посока връх Тумба. Продължаваме пеша и за няколко часа, накрая по тесния български коридор, достигаме възела на трите граници /България, Гърция и Македония/ – личния връх Тумба /1888м/. Погледът ни се рее над 3 държави ! Ще видим Дойранското езеро и Бутковския гьол, ще помечтаем за бъдещи пътешествия в близките нам земи ! По обратния път до Самуилово, откъдето отпътуваме за София. Прибираме се най-късно до 21ч.

 

ЦЕНА: 80 лв – за хонорара и разходите на водача.

Останалите разходи за транспорт, местен транспорт, нощувка в къща за гости и планинска застраховка възлизат на още 85 лв.

Екипировка: есенна, като за висока българска планина – стабилни 3-сезонни трекинг обувки, топло и ветроустойчиви яке и панталон, полар, ветровка, шапки за топло и студено, ръкавици, против дъжд, дрехи за преобличане, сгъваеми щеки, челно осветление, вода 1 л, хранителни подсилки.

Записване: при водача на тел. 0884 207784 срещу 3-те имена, GSM и ЕГН /ако нямате планинска застраховка/.

Трудност: средна. Няма технически трудни участъци. Става и за по-начинаещи планинари.

Минимум 6 участника.

Posted in 1, Планинарство в България.